Společný účet dává jistotu

PR text | 9. 7. 2024
Nejen o budouci dovolené, ale i o financích v rodinách čím dál víc rozhodují partneři společně. Podle průzkumu poradenské Partners Banky v Česku využívá už 51 % párů různé formy společných financí. Někteří spolu „jen“ spoří na nový byt nebo důchod, další mají partnerské účty a sdílejí veškeré finance.
Společný účet dává jistotu

Zdroj: Shutterstock

Pokud bankovní účty chápete jen jako sběrné místo pro zasílání výplaty a platíte z nich každodenní útratu či v nich máte nastaveno pár trvalých příkazů, pak jste na základní úrovni užívání. Abyste postoupili na vyšší „level“, začněte si výdaje třídit do jednotlivých kategorií, sledujte grafy a analýzy, které nabízejí mobilní aplikace vaší banky. Pomůže vám to brzy odhalit, na čem můžete ušetřit, abyste měli volné prostředky třeba na spoření nebo investice. 

Koneckonců mnoho debat se ve vztazích točí kolem dělení společných nákladů. Ruku na srdce, kdy naposledy jste u pokladny v supermarketu řešili, kdo z vaší dvojice zaplatí nákup? Podle průzkumu Partners Banky využívá 80 % českých párů společné finance nejčastěji na pokrytí běžných výdajů jako nájem, provoz domácnosti, účty za energie či právě pořízení potravin. Na volnočasové aktivity, jako jsou společné výlety, dovolené a zábava, poté téměř polovina českých párů. Naopak, společné investice do akcií, dluhopisů, nemovitostí nebo jiných finančních produktů s cílem budování společného majetku, využívá jen pětina párů.  „Hledání spravedlnosti v rozdělování společných nákladů v páru může být skutečným oříškem. Navíc ne každému může být diskuse ohledně financí příjemná. Jak vyplývá z našeho průzkumu, rovné přerozdělení nákladů volí především starší generace. Partneři v mladší generaci jsou méně rovnostářští, náklady si dělí podle rozdílu v příjmech,“ vysvětluje Marek Ditz, generální ředitel Partners Banky

Ve dvou je to jistota 

Pokud žijete v partnerském nebo manželském páru, určitě se zamyslete nad bankovním účtem pro dva rovnocenné majitele. Nad prostředky na takovém účtu budete mít oba naprostou kontrolu a vyhnete se zbytečným dohadům, kdo za co v domácnosti platí a nese odpovědnost. Jak uvádí zmiňovaný průzkum Partners Banky z letošního dubna, skoro 65 % českých párů podle výsledků tohoto šetření využívá nějaké formy společné správy financí nebo je plánuje využívat. Dvě třetiny z nich si ale zároveň drží ještě svůj běžný nebo spořicí účet mimo společné finance.  

„V partnerských vztazích převládá zájem o společnou správu peněz, i když velká část členů domácnosti si zachovává i svou finanční autonomii. Domácnosti jsou tak zvyklé obě formy správy peněz různě kombinovat. Proto nabízíme párům jak individuální, tak společné účty a dále možnost zapnout partnerovi informační přístup v mobilní aplikaci k dalším produktům, jako jsou investice, penzijní spoření, úvěry nebo pojištění,“ komentuje Marek Ditz a doplňuje: „Problémem většiny společných účtů v nabídce bank bývá ale případ, kdy jeden z partnerů je jeho majitelem a druhý pouhým disponentem, který má omezená práva v rozsahu, který určí majitel. To představuje obrovské riziko v případě nečekaných životních situací, jako je například úmrtí jednoho z partnerů, kdy se mohou společné peníze pro disponenta dočasně zcela zablokovat.“ 

Právě kvůli těmto situacím nabízí Partners Banka společný účet v rámci balíčku Pro dva a balíčku Pro rodinu, který tyto nepříjemné právní problémy řeší. V praxi to znamená, že každý z páru je rovnocenným spolumajitelem účtu, má tedy stejná práva. V případě úmrtí jednoho z páru se účet druhému nezablokuje, druhý k němu má i nadále přístup. Nerušeně díky tomu pokračují všechny pravidelné platby za domácnost, které má pod kontrolou žijící spolumajitel, i když se o ně předtím třeba staral ten zesnulý.   

Jednoduchá strategie pro úspěšné řízení společných financí 

  • Otevřená komunikace: Upřímná komunikace o financích je důležitá, abyste si nastavili cíle i plán, jak jich dosáhnout. Vyhnete se případným nedorozuměním.
  • Stanovení rozpočtu: Vytvoření a dodržování rozpočtu domácnosti pomůže kontrolovat příjmy a výdaje a zajistí, že dokážete spořit na budoucí potřeby a možné nečekané výdaje.
  • Spoření a investice: Pravidelné spoření a rozumné investování jsou základem finanční stability. Sejděte se s finančním poradce, který vám pomůže portfolio efektivně nastavit s ohledem na vaše možnosti. 
  • Vzdělávání: Investujte do vlastního vzdělání, zúčastněte se kurzů na téma finanční gramotnosti, čtěte odborné literaturu, poslouchejte tematické podcasty. Budete se pak líp orientovat ve světě peněz. 
  • Zvažování společného účtu Pro dva nebo Pro rodinu: Ačkoliv je volba mezi společným a odděleným účtem individuální, společný účet může zjednodušit správu financí celé domácnosti a zvýšit jejich transparentnost.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

Banka Creditas získala nadpoloviční podíl v kampeličce Ney spořitelní družstvo. Spořitelní družstvo bude dál působit jako dceřiná společnost banky. Cenu a další podmínky nákupu Creditas... celý článek

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

26. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

mBank jako první banka na českém trhu klientům umožňuje platit pomocí Zepp Pay, tedy chytrými hodinkami Amazfit. 

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Partners Financial Services