Sníží úroky? Zeman vybral novou trojici do ČNB k Michlovi

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 6. 2022 14:02 aktualizováno 8. 6. 2022 14:22 | 9 komentářů
Sníží úroky? Zeman vybral novou trojici do ČNB k Michlovi
Karina Kubelková, Eva Zamrazilová a Jan Frait
Zdroj: Hospodářská komora, Národní rozpočtová rada, ČNB

O dalším vývoji úrokových sazeb, případných intervencích na měnovém trhu a obecně o měnové politice bude od července rozhodovat bankovní rada České národní banky v novém složení. Prezident Miloš Zeman do ní dnes jmenoval tři nové členy: ekonomky Karinu Kubelkovou a Evu Zamrazilovou a ekonoma Jana Fraita. Zamrazilová bude viceguvernérkou.

Kubelková dosud působí jako analytička Hospodářské komory. Zamrazilová je předsedkyní Národní rozpočtové rady, v bankovní radě ČNB už působila v letech 2008 až 2014. Frait je nyní v centrální bance ředitelem sekce finanční stability, také on už byl členem bankovní rady (2000 až 2006).

„Bankovní rada v novém složení bude zárukou kontinuity a důvěryhodnosti ČNB. Děkuji současné bankovní radě, která včas rozpoznala povahu inflace a začala s ní bojovat. Kroky, které k tomu vedly, nejsou a nebudou populární, přesto očekávám, že byly nezbytné a myslím, že se už brzy začnou projevovat ve zpomalování inflace,“ uvedla při jmenování Zamrazilová.

„Současná situace vyžaduje hlubší analýzu a každý další krok musí být pečlivě zvažován. Uděláme maximum pro návrat cenové stability. Je třeba koordinovat měnovou a fiskální politiku, nelze do ekonomiky dál přilévat peníze v nadměrném množství,“ dodala nová viceguvernérka.

Z bankovní rady odchází současný guvernér Jiří Rusnok, kterému končí druhý mandát a nemohl už být znovu jmenován. Odchází také současný viceguvernér Tomáš Nidetzký, o němž se dříve mluvilo jako o možném nástupci Rusnoka. Po prvním funkčním období končí také Vojtěch Benda.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Zeman už 11. května jmenoval novým guvernérem stávajícího člena rady Aleše Michla. Ten je stejně jako Zeman odpůrcem současné politiky ČNB, která v poslední době rychle zvyšuje v boji s vysokou inflací úrokové sazby. Základní úrok ČNB, od něhož se odvíjí cena peněz v české ekonomice, je nyní na 5,75 % a na posledním zasedání bankovní rady v současném složení, které bude za dva týdny, zřejmě znovu poroste nad 6 %. Podle Zemana kromě jiného vysoké úroky zapřičiňují „hypoteční krizi“, když objem sjednaných úvěrů letos meziročně výrazně poklesl.

V dosavadní radě je proti růstu sazeb s Michlem pouze Oldřich Dědek. V sedmičlenné radě byl tak dosud poměr 5:2 pro růst sazeb. Zda se to s novými členy automaticky změní, není jisté. Například Hospodářské noviny uvádějí, že prezidentův nový výběr zatím úplnou otočku nepřinese. Frait se na současné měnové politice podílel a připravoval pro bankovní radu podklady. Bude se tedy podle HN nejspíš řídit makroekonomickými modely, jako většina radních dosud. Nejblíž k odmítání vysokých úroků může mít Kubelková, která dnes pracuje v organizaci zastupující zájmy firem. Těm vysoké úroky zdražují financování a tedy provoz.

Zeman má před koncem svého prezidentství šanci bankovní radu ČNB proměnit ještě více, když v únoru končí první funkční období i Dědkovi a dalšímu viceguvernérovi Marku Morovi.

Michl při svém jmenování do funkce guvernéra v květnu uvedl, že na prvním zasedání bankovní rady pod jeho vedením navrhne stabilitu úrokových sazeb po určitou dobu. „Následně vyhodnotíme dopady dosavadní měnové politiky, vyhodnotíme aktuální stav ekonomiky a potom rozhodneme, co dál,“ řekl.

„Hlavním cílem bude vrátit inflaci ke 2 %. Předpokládám, že to bude trvat dva roky. Jde z větší části o nákladovou inflaci, která je převážně dovezená přes drahé energie a vysoké úrokové sazby ji nesnižují,“ dodal nový guvernér.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země. Nejvíc je teď vidět rychlé zvyšování úrokových sazeb, rada rozhoduje také třeba o měnových intervencích nebo o omezování hypotečního trhu. Guvernér v ní má jeden hlas ze sedmi. Každý člen bankovní rady je volen na šest let. Jmenování radních je čistě v kompetenci prezidenta.

Vývoj základní úrokové sazby ČNB (dvoutýdenní repo sazba)

Zdroj: Peníze.cz, ČNB

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 6. 2022 18:55, Hypotékář

Když koukám na tu sestavu, tak mne až zamrazilo. A to dne máme teplotně krásný letní den.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 6. 2022 18:05

v cesku je drahota bida lide v tichosti opousteji tento drahy skorumplovany stat kde neni zadna budoucnost ostuda teto vlady

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Úroky na spoření jdou dolů, kdo teď dá víc? Nejlepší spořicí účty a termínované vklady

4. 6. 2024 | Petr Kučera

Úroky na spoření jdou dolů, kdo teď dá víc? Nejlepší spořicí účty a termínované vklady

Banky dál snižují úročení vkladů. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle? Máme nové porovnání. S novou jedničkou mezi termínovanými vklady.

ČNB znovu snížila sazby. Úroky klesnou u spoření i hypoték

2. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

ČNB znovu snížila sazby. Úroky klesnou u spoření i hypoték

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,25 procenta počínaje 3. květnem. Je to nejníže od května roku... celý článek

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Partners Financial Services