Hypoteční boom nekončí. Lidé se zadlužují i přes riziko ztráty zaměstnání

PR článek | rubrika: FINEXPO | 28. 6. 2021
Česko zažívá hypoteční boom. Lidé mají enormní zájem o úvěry na bydlení, a tak jsou banky zavaleny žádostmi o půjčku. Co vede mnohé ke sjednání hypotéky a proč bezmyšlenkovité zadlužení kvůli vlastnímu bydlení nemusí skončit dobře?
Hypoteční boom nekončí. Lidé se zadlužují i přes riziko ztráty zaměstnání

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Touha bydlet ve vlastním Čechy neopustila ani v době pandemie, naopak řadu lidí přiměla začít jednat. Žádosti o hypotéky se proto bankéřům na stole kupí už nějaký ten pátek, jedni touží po nemovitosti k celoročnímu bydlení, jiní se rozhodli pořídit si na úvěr chatu v přírodě, ať případný další lockdown nemusí trávit ve městě v bytě.

Co stojí za enormním zájmem o hypotéky?

I přesto, že v době pandemie Češi spořili jak diví, hotovost na koupi nemovitosti má jen několik vyvolených. Za rok tvrdých opatření jsme ale našetřili zhruba 230 miliard korun, což je slušná částka.

Své úspory lidé chtějí nyní vložit do velmi výnosné a stabilní investice, a to právě do nemovitosti. I přes minimální utrácení a velké šetření je však hypotéka pro mnohé jediným řešením, jak se dostat k vlastnímu bydlení.

Za enormním zájmem o hypotéku ale stojí hned několik aspektů, není to tedy jen ten investiční. Dalším z nich je například růst úrokové sazby, která sice nepatrně nabírá směr vzhůru, avšak stále se drží pod 2% hranicí, což je z historického hlediska velmi nízko. V roce 2008 totiž dosahovala sazba i 5,8 %.

Kromě růstu úroků se lidé obávají také růstu inflace a růstu cen nemovitostí. Pakliže by se k této predikci přidala i další obava v podobě přísnějších podmínek, byla by hypotéka pro mnohé zcela zapovězena.

Stát nebude podporovat ekonomiku věčně

Někteří se k hypotékám uchylují i proto, že čekají propouštění, což je velký paradox. Ztratit zaměstnání totiž není to nejlepší pro zadlužení. Je sice pravdou, že pro sjednávání hypotéky je lepší mít pravidelný příjem a smlouvu na dobu neurčitou, avšak je zapotřebí se na to podívat i z té druhé stránky. Pakliže očekávám, že v nejbližší době přijdu o práci, budu schopen v budoucnu své závazky vůbec splácet?

Stát nebude zachraňovat ekonomiku donekonečna, podpůrné vládní programy dostanou brzy stopku a pak bude na každém zaměstnavateli, jak se s pandemickou situací ve firmě popere. Je pravděpodobné, že někteří zvolí cestu propouštění. Dobře si propočítat své finanční možnosti a ujistit se, že budete úvěruschopný i v případě nižších příjmů, je tak nezbytným krokem číslo jedna. Pomoci k tomu může jak kalkulačka hypoték na internetu, tak i papír a tužka.

Vzít si hypotéku jen kvůli tomu, že je aktuálně výhodná a že do budoucna může výrazně zpřísnit a zdražit, je samozřejmě cesta do pekel. Následky současné covidové krize teprve přijdou a je jen otázkou, jak velké budou a koho se dotknou nejvíce.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

10. 6. 2024 | Petr Kielar

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

Úrokové sazby hypoték klesají, ale stále se drží nad pěti procenty. Úvěry poskytované bez zajištění nemovitostí jsou ještě dražší – kolem 6,5 %. V této situaci získávají na atraktivitě... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Partners Financial Services