Nová zelená úsporám se vrací. Z programu Light dostanete víc

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 30. 5. 2024
Nová zelená úsporám se vrací. Z programu Light dostanete víc

Zdroj: Shutterstock

Po měsíční pauze se ke konci června spustí pozastavený program Nová zelená úsporám Light. Příjem žádostí se zastavil minulý týden, kdy došlo k vyčerpání všech devíti miliard korun z prodeje emisních povolenek, které na něj byly prozatím vyčleněny.

„Jelikož byla alokace v programu 22. května vyčerpána, museli jsme příjem žádostí pozastavit a opět jej otevřeme v aktualizované podobě 25. června,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. Pro program jsou nově připravené tři miliardy korun.

S novým spuštěním se mění i podmínky podpory. Změna pravidel čeká i program Oprav dům po babičce.

V rámci Nové zelené úsporám Light půjde získat až 250 tisíc korun a podpora má být přesněji zacílena na nejzranitelnější domácnosti. V programu Oprav dům po babičce už nebude platit podmínka vlastnictví pouze jediné (tedy renovované) nemovitosti.

Změny v NZÚ Light

Dotace, kterou bude možné v rámci programu pro seniory a nízkopříjmové domácnosti získat na zateplení, bude až o sto tisíc korun vyšší. Nejde ale o zvýšení o sto tisíc korun. Doteď bylo možné dostat až 150 tisíc korun na zateplení a až 90 tisíc korun na solární ohřev vody. Nyní bude možné získat celkem 250 tisíc jen na samotné zateplení, tato částka je ale zároveň strop dotace. Celkové navýšení maximální dotace tedy fakticky činí 10 tisíc korun.

„Od června bude možné získat částku až 250 tisíc korun a na rozdíl od dosavadní etapy budou mít žadatelé možnost využít celou částku na zateplení,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík. Výše dotace se nově nebude počítat z běžného metru zateplené fasády a nebudou ani paušální částky na další stavební úpravy (například na výměnu dveří nebo oken). Výše podpory se vypočítá z celkových zateplených čtverečních metrů. „To bude reflektovat skutečný stav míry zateplení,“ tvrdí Hladík. 

Rozšíří se také podporované typy zateplení. Přibude k nim zateplení podlahy na zemině a zateplení konstrukcí v kontaktu se zeminou.

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Klesne ale podpora solárního ohřevu vody. „Dotace na solární systém se stávajícím bojlerem tak nově bude 50 tisíc korun (dosud 60 tisíc korun) a s novým bojlerem 70 tisíc korun (dosud 90 tisíc korun),“ říká Valdman.

Omezen bude i okruh žadatelů. Pro domácnosti tvořené starobními důchodci začne nově platit pravidlo, že nesmí vlastnit jinou nemovitost určenou k bydlení kromě té renovované. Tato podmínka se nadále nevztahuje na další z okruhu možných žadatelů, tedy na domácnosti tvořené invalidními důchodci ve třetím stupni invalidity a domácnosti, které pobírají příspěvek na bydlení nebo přídavky na děti

Od ledna 2023, kdy byl program spuštěn, si o podporu řeklo 79 tisíc nízkopříjmových domácností (domácnosti tvořené starobními penzisty, invalidními penzisty ve třetím stupni nebo domácnosti, které dostávají příspěvek na bydlení nebo přídavky na dítě). Vyčerpaly celých devět miliard korun, které byly v programu připraveny.

Změny v programu Oprav dům po babičce

V programu Oprav dům po babičce naopak od 1. června podmínka vlastnictví jediné nemovitosti určené k bydlení od června padá, žadatelé budou smět mít dvě. 

„Od spuštění programu se ukázalo, že na podporu nedosáhnou lidé, kteří mají například částečný podíl nemovitosti v rámci pozůstalosti nebo vlastní podíl v jiné nemovitosti, ve které ale nemohou bydlet. Zároveň se často jednalo o domácnosti, které bydlí v maleém nevyhovujícím bytě a plánují se přestěhovat do rodinného domu, ale po dobu rekonstrukce potřebují bydlet ve stávajícím bytě,“ vysvětluje ministr Hladík.

Zelené úsporám: orientujte se v dotacích

Nová zelená úsporám

je program zaměřený na podporu stavebních úprav (nebo i novostaveb), které povedou k nižší spotřebě energií a k využívání zdrojů šetrnějších k životnímu prostředí, zejména k ovzduší. V průběhu času (běží od roku 2013) doznal mnoha změn. Těmi největšími bylo rozšíření programu původně určeného pro majitele rodinných domů taky na domy bytové (září 2023) a spuštění dvou podprogramů – Nové zelené úsporám Light (leden 2023) a Oprav dům po babičce (září 2023).

Nová zelená úsporám Light

je podprogram dlouhodobé dotační akce Nová zelená úsporám. Je určený seniorům (důchodcům), invalidním důchodcům ve třetím stupni invalidity a domácnostem, které mají nárok na příspěvek na bydlení nebo nárok na přídavky na dítě). Peníze z programu jsou určené na rychlá úsporná opatření: zateplení, výměna oken a dveří nebo solární ohřev vody. Program vyniká jednoduchostí, k jeho popularitě přispívá i to, že peníze lze získat dopředu.

Oprav dům po babičce

je podprogram určený na renovaci starších domů, určený je majitelům jediné nemovitosti k bydlení, navzdory názvu není babička podmínkou, je úplně jedno, jak k němu majitel-žadatel přišel. Podmínkou je ale komplexní povaha rekonstrukce, v některých případech je možné místo starého domu s podporou postavit i nový.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Vystěhovat problémové nájemníky bude snadnější, schválila vláda

13. 6. 2024 | Petr Kučera

Vystěhovat problémové nájemníky bude snadnější, schválila vláda

Vláda podpořila změnu zákona, která pronajímatelům umožní jednodušší vystěhování problémových nájemníků. „Dojde tak ke zkrácení a především ke zjednodušení řízení před soudem,“ říká... celý článek

Staré kotle končí. Jak získat dotace a vyhnout se pokutám

12. 6. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Staré kotle končí. Jak získat dotace a vyhnout se pokutám

Od 1. září začne po mnoha odkladech platit zákaz provozu kotlů v nejhorších emisních třídách. Pokuta za provozování zakázaného kotle? Až padesát tisíc. Poradíme, jak poznat, jestli... celý článek

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

10. 6. 2024 | Petr Kielar

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

Úrokové sazby hypoték klesají, ale stále se drží nad pěti procenty. Úvěry poskytované bez zajištění nemovitostí jsou ještě dražší – kolem 6,5 %. V této situaci získávají na atraktivitě... celý článek

Partners Financial Services