Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 24. 6. 2024
Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Zdroj: Pleska / Midjourney

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v současné výši máte už jen do konce srpna. 

Za používání nepovoleného kotle po prvním září hrozí pokuty. Kontroly jsou v odpovědnosti obcí s rozšířenou působností. 

Tomu, jak takový kotel poznat a o jakou dotaci na jeho výměnu si do září můžete říct, jsme psali podrobně: Staré kotle končí. Jak získat dotace a vyhnout se pokutám.

Ministerstvo životního prostředí ujišťuje, že dřív než pokuta přijde jen varování a výzva k nápravě (kdo bude mít o výměnu zažádáno, pokutu určitě nedostane). Hrozba přesto funguje. Zájem o kotlíkové dotace roste. Od června 2023 do května 2024 si žádost podalo 4172 domácností (v průměru 347 žádostí měsíčně), v posledním měsíci to už bylo 867 domácností, tedy víc než dvojnásobek průměru. Celkem kotlíkové dotace využilo 130 tisíc domácností.

Příspěvek na výměnu kotle bude možné získat i po prvním září. Ministerstvo však upozorňuje, že výše možné dotace klesne až o desítky tisíc. Na druhou stranu stát nově přispěje na výměnu jakéhokoli kotle  který spaluje uhlí – tedy i v 3. až 5. emisní třídě.

„Touto dotační podporou chceme motivovat domácnosti k tomu, aby si postupně vyměnily všechny uhelné kotle,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík. Důvodem je ochrana ovzduší a zdraví.

Žádosti o podporu od 1. září se narozdíl od kotlíkových dotací nebudou podávat na krajských úřadech, ale jen u Státního fondu životního prostředí. V rámci programu Nová zelená úsporám.

Dotace pro nízkopříjmové domácnosti

Nízkopříjmové domácnosti – tedy domácnosti tvořené starobními důchodci, důchodci invalidními ve 3. stupni a domácnosti, které pobírají příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě – budou mít dál nárok na podporu z programu Nová zelená úsporám Light. Podpora je určená pro ty domácnosti, které i po prvním září nebudou mít vyměněný kotel 1. nebo 2. emisní třídy a bude jim hrozit pokuta, i pro domácnosti s lepším kotlem na uhlí. 

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Podpora na pořízení kotle na biomasu (pelety nebo polínka) bude 110 tisíc korun, na pořízení tepelného čerpadla 150 tisíc korun. Kromě toho nízkopříjmové domácnosti můžou dostat 50 tisíc korun na výměnu dalších neekologických zdrojů – kotlů na topné oleje, elektrické topení, stará lokální topidla nebo plynové kotle.

Protože peníze pocházejí z Národního fondu obnovy, je možné je využít pouze do konce roku 2025.

Dotace pro všechny

Ostatní domácnosti můžou využít dotace ve standardním programu Nová zelená úsporám. Podporuje se výměna zakázaných kotlů, jakož i všech kotlů na uhlí, koks nebo jiné neekologické zdroje tepla.

I tady ale dochází ke změně. Na tepelné čerpadlo můžete od 1. září dostat maximálně 130 tisíc korun, na kotel na biomasu 90 tisíc a na lokální topidlo 35 tisíc.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Vystěhovat problémové nájemníky bude snadnější, schválila vláda

13. 6. 2024 | Petr Kučera

Vystěhovat problémové nájemníky bude snadnější, schválila vláda

Vláda podpořila změnu zákona, která pronajímatelům umožní jednodušší vystěhování problémových nájemníků. „Dojde tak ke zkrácení a především ke zjednodušení řízení před soudem,“ říká... celý článek

Staré kotle končí. Jak získat dotace a vyhnout se pokutám

12. 6. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Staré kotle končí. Jak získat dotace a vyhnout se pokutám

Od 1. září začne po mnoha odkladech platit zákaz provozu kotlů v nejhorších emisních třídách. Pokuta za provozování zakázaného kotle? Až padesát tisíc. Poradíme, jak poznat, jestli... celý článek

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

10. 6. 2024 | Petr Kielar

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

Úrokové sazby hypoték klesají, ale stále se drží nad pěti procenty. Úvěry poskytované bez zajištění nemovitostí jsou ještě dražší – kolem 6,5 %. V této situaci získávají na atraktivitě... celý článek

Jste zranitelný zákazník? Část odběratelů elektřiny ochrání zákon

3. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Jste zranitelný zákazník? Část odběratelů elektřiny ochrání zákon

Od července budou moci odběratelé elektřiny požádat o statut zranitelného zákazníka. Nakonec ovšem pomoc státu míří jen k úzké skupině zdravotně znevýhodněných lidí. Navíc novela energetického... celý článek

Partners Financial Services