Dotace na výměnu kotlů nově. Příjem žádostí začíná

Gabriel Pleska | rubrika: Co se děje | 30. 8. 2024
Kdo má starý kotel, od neděle v něm zatopí jen ilegálně. Na jeho výměnu za čistější zdroj tepla už taky nedostane peníze z kotlíkových dotací. Stát ale výměnu kotlů, a to nejen těch od září zakázaných, dál dotuje. Jedna dotace pro seniorské a nemajetné domácnosti dokonce přibyla.
Dotace na výměnu kotlů nově. Příjem žádostí začíná

Zdroj: Pleska / Midjourney

Topit v domácnosti kotlem na tuhá paliva zařazeným do první a druhé emisní třídy je od letošního září zakázáno. Už opravdu. Zákaz se mnohokrát odkládal, ale tentokrát už vláda před neochotou českých domácností přejít na lepší spalování s menším množstvím nečistot nebo na jiný způsob vytápění necukla.

Přesto zůstává dost domů, kde se starého kotle nezbavili. Přesný počet nikdo neví, odhad ministerstva životního prostředí mluví zhruba o deseti tisících. „Ilegální kotel“ představuje pro majitele domu problém ze dvou důvodů. 

Tím prvním je hrozba až padesátitisícové pokuty – pokud si v něm domácnost po 1. září 2024 zatopí. Obecní úřady nicméně mají takovou pokutu uložit, až když už nebude zbytí. První má být vždycky tlak na pořízení modernějšího zdroje tepla.

Když přijde kontrola a zjistí, že sice v zakázaném kotli hoří, ale dům má domluvenou jeho výměnu, bude se k tomu přihlížet. Na druhou stranu, když domluva nepomůže, je možné pokutu udělovat opakovaně.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

A druhý problém? Absence povoleného zdroje tepla snižuje cenu nemovitosti. Pro potenciální kupce je to dobrý důvod, aby tlačili cenu dolů.

Web Bezrealitky zaznamenává propad v ceně nemovitostí kvůli jejich energetické nehospodárnosti už od roku 2021. Tehdy byly energie mimořádně drahé. Pokles se ale nezastavil, ani když se ceny energií aspoň trochu umoudřily. Podle Ondřeje Strady, analytika služby Bezrealitky, ztrácejí takové nemovitosti na ceně 5–15 procent. 

„Bavíme se nejčastěji o domech, které mají průměrnou hodnotu v rozmezí od jednoho a půl do tří milionů korun. Vyznačují se původním stavem, vysokou energetickou náročností a právě desítky let starým lokálním topeništěm na tuhá paliva. Nacházíme je v podstatě po celé republice a od roku 2021 setrvale zlevňují," říká Strada. „Nutnost vyměnit kotel vyvíjí další tlak na jejich zlevňování. A ceny povolují víc, než bychom čekali, dna jsme pravděpodobně ještě nedosáhli,“ dodává.

Investice do kotle je přitom zásadně menší položka než případný propad ceny. Zvlášť když v posledním kole kotlíkových dotací stát nabízel uhradit až 95 procent nákladů. Jenže kotlíkové dotace v dosavadní podobě končí s letošním srpnem – a nové nebudou.

Nízkopříjmové domácnosti, kterým je podpora určena, o ni můžou zkusit zažádat na krajském úřadě ještě dnes, případně elektronicky i poslední srpnový den. Nízkopříjmovost v tomhle případě znamená, že všichni dospělí členové domácnosti jsou v invalidním nebo starobním důchodu nebo domácnost pobírá příspěvek na bydlení.

Náhrada za kotlíkové dotace: NZÚ Light

S letošními prázdninami sice skončily mimořádně štědré kotlíkové dotace, ale pořád je možné zažádat o podporu v rámci programu Nová zelená úsporám.

A navíc – jako náhrada kotlíkových dotací určených chudším – přibyla nová dotace v programu Nová zelená úsporám Light. Tedy v programu určeném pro nemajetné a důchodcovské domácnosti. Úplně přesně pro domácnosti, kde jsou všichni dospělí ve starobním nebo invalidním důchodu a pro domácnosti, které pobírají příspěvek na bydlení nebo v tomhle případě také přídavky na děti.

Dotuje se nejen výměna zakázaných kotlů, ale i dalších zdrojů tepla.

„Od září otevíráme nízkopříjmovým domácnostem v programu Nová zelená úsporám Light možnost vyměnit nejen nejstarší zakázané kotle na tuhá paliva, ale i další neekologické zdroje vytápění, jako jsou uhelné kotle 3. a 4. emisní třídy, kotle na topné oleje. A novinkou je to, že i nízkopříjmové domácnosti si budou moci vyměnit s dotací elektrické či plynové vytápění za tepelné čerpadlo,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík. 

Na tepelné čerpadlo program přispěje až 150 tisíci korunami, na moderní kotel na biomasu (pelety nebo kusové dřevo) žadatelé můžou dostat až 110 tisíc korun. Až 50 tisíc korun se dá čerpat i na lokální kamna či jiné topidlo využívané jako hlavní zdroj vytápění. Když budou chtít majitelé domu vyměnit plynové a elektrické vytápění, dostanou dotaci na tepelné čerpadlo.

Příjem žádostí o podporu začíná na webu Státního fondu životního prostředí v pondělí 3. září v 10 hodin. Žádosti se dají podat jen elektronicky.

Program Nová zelená úsporám Light využívá sítě poradců z Místních akčních skupin a energetických středisek EKIS. Ti žadatelům bezplatně radí jak s tím, jaká finančně podporovaná úsporná opatření zvolit, tak i s administrativou, která je s čerpáním dotace spojená. Připraveni jsou radit i s výměnou kotlů.

„S realizací jednoduchých energeticko-úsporných opatření pomohli naši poradci již více než 85 tisícům žadatelů. Stejně účinnou pomoc poskytnou i při výměně starých kotlů,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Platíte hodně za elektřinu?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Širší podpora i ve standardní Nové zelené úsporám

Pro ty, kteří se do programu Nová zelená úsporám Light nevejdou, pořád běží standardní verze programu Nová zelená úsporám. A i v ní se podpora výměny zdrojů tepla rozšíří.

I ve standardní Nové zelené úsporám se bude dotovat výměna jakéhokoli kotle na uhlí, některých kotlů na biomasu i dalších zdrojů.

 „Výše podpory ve standardní Nové zelené úsporám může u tepelných čerpadel dosáhnout až na 130 tisíc korun, u nového kotle na biomasu bude limit 90 tisíc korun. V případě, že žadatelé výměnu kotlů realizují v kombinaci s dalšími úspornými opatřeními, třeba se zateplením nebo fotovoltaikou, za každou kombinaci obdrží bonus ve výši 10 tisíc korun,“ říká Valdman.

Dál pokračuje i podpora výměny zdrojů tepla v rámci podprogramu Nové zelené úsporám s názvem Oprav dům po babičce. Tady ale nejde žádat jen o dotaci na výměnu kotle, podmínkou je totiž celkové zateplení opravovaného domu.

Přehledně

Programy Nové zelené úsporám a podpora výměny kotlů

Dotuje se výměna neekologických zdrojů tepla, musí jít o hlavní zdroj tepla v domě. Konkrétně jde o následující typy:

  • všechny kotle na uhlí nebo koks
  • kotle na biomasu (např. kusové dřevo) 1. a 2. emisní třídy
  • kotle na topné oleje
  • kamna a jiná stará lokální topidla
  • elektrické vytápění za tepelné čerpadlo
  • plynové kotle v zateplených domech za tepelné čerpadlo

Kolik se dá získat v různých dotačních programech?

Nová zelená úsporám Light

Program je určený pro majitele domů, u nichž jsou všichni zletilí členové domácnosti v důchodu – starobním nebo invalidním, a pro domácnosti, které pobírají přídavek na dítě nebo příspěvek na bydlení.

Peníze lze získat jako zálohu dopředu nebo proplatit zpětně, dotuje se až sto procent nákladů (není tedy nutná finanční spoluúčast žadatele) a možné je získat

  • Až 110 tisíc korun na kotel na biomasu
  • Až 150 tisíc korun na tepelné čerpadlo
  • Až 50 tisíc korun na lokální kamna kamna na biomasu

Podrobné informace a podmínky dotace


Nová zelená úsporám Standard

Dotace jsou určené všem, majetnost majitelů se nesleduje. Podmínkou je, že minimálně polovinu nákladů žadatel poplatí sám, z dotačního programu se dá získat:

  •  90 tisíc korun na kotel na biomasu
  • Až 130 tisíc korun na tepelné čerpadlo
  • Až 35 tisíc korun na lokální kamna na biomasu
  • Až 30 tisíc korun na napojení na centrální vytápění

Pokud výměnu topení zkombinujete s jinou dotací z Nové zelené úsporám, můžete dostat příjemný desetitisícový bonus.

Podrobné informace a podmínky dotace


Oprav dům po babičce

Dotace je určená na komplexní zateplení staršího domu nebo rekreační nemovitosti. Babička není podmínkou, na rozdíl od spoluúčasti. Minimálně polovinu nákladů musí žadatel zaplatit sám. Nebo s pomocí mimořádně výhodného úvěru od stavební spořitelny nebo jiné bankovní instituce. Dotaci na výměnu topení není možné získat samostatně, jen v rámci projektu celkového zateplení budovy. Peníze můžete mít i předem, pře začátkem rekonstrukce. Získat se dá:

  •  100 tisíc korun na kotel na biomasu
  • Až 140 tisíc korun na tepelné čerpadlo
  • Až 45 tisíc korun na lokální kamna na biomasu
  • Až 40 tisíc korun na napojení na centrální vytápění

Kromě bonusů za kombinaci úsporných opatření je v programu Oprav dům po babičce pro žadatel nachystaný příjemný bonus 50 tisíc korun za každé nezaopatřené dítě.

Podrobnosti o programu

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Přes milion a půl nemovitostí nemá pojištění. Domácností ještě víc

29. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Přes milion a půl nemovitostí nemá pojištění. Domácností ještě víc

V Česku zůstává nepojištěných 1,6 milionu nemovitostí a 1,7 milionu domácností. Z pojištěných nemovitostí je pak 70 procent podpojištěno. Vyplývá to z dnes zveřejněné analýzy České... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Vystěhovat problémové nájemníky bude snadnější, schválila vláda

13. 6. 2024 | Petr Kučera

Vystěhovat problémové nájemníky bude snadnější, schválila vláda

Vláda podpořila změnu zákona, která pronajímatelům umožní jednodušší vystěhování problémových nájemníků. „Dojde tak ke zkrácení a především ke zjednodušení řízení před soudem,“ říká... celý článek

Staré kotle končí. Jak získat dotace a vyhnout se pokutám

12. 6. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Staré kotle končí. Jak získat dotace a vyhnout se pokutám

Od 1. září začne po mnoha odkladech platit zákaz provozu kotlů v nejhorších emisních třídách. Pokuta za provozování zakázaného kotle? Až padesát tisíc. Poradíme, jak poznat, jestli... celý článek

Partners Financial Services