Devatenáct milionů z druhého pilíře stále čeká na své majitele

jih | rubrika: Aktuality | 21. 2. 2020 | 1 komentář

Téměř 2000 lidí si stále nevyzvedlo peníze z druhého důchodového pilíře, který byl zrušen už na konci roku 2015. Konkrétně jde o 1915 lidí a celkem 18 820 322 korun.

Na výběr peněz mají bývalí účastníci druhého pilíře ještě tři roky. Od začátku roku 2017 mají peníze, o které se lidé nepřihlásily, finanční úřady.

„Přeplatky o které si poplatníci nepožádají, budou v souladu s daňovým řádem, po 6 letech od konce roku 2017 převedeny do státního rozpočtu,“ říká Zuzana Mašátová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

„Přestože byli účastníci penzijního spoření penzijními společnostmi písemně obeznámeni, že o své nevyplacené prostředky musí následně požádat místně příslušný finanční úřad a o tomto postupu informovala i média, stále je velké množství poplatníků, kteří tak neučinili a počet žádostí o vrácení přeplatku spíše klesá,“ dodává Mašátová.

„Poplatníky, na které máme kontakt, nyní budou finanční úřady o existenci přeplatku a nutnosti požádat o vrácení informovat i telefonicky a e-mailem,“ dodala generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Druhý důchodový pilíř prosadila v rámci své důchodové reformy tehdejší vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (poté LIDEM) vedená premiérem Petrem Nečasem, kde byl ministrem financí Miroslav Kalousek.

Lidem druhý pilíř umožnil část povinných odvodů, konkrétně tři procenta ze mzdy, převést na vlastní spoření v penzijních společnsotech. Tito lidé, kterých nakonec bylo zhruba 85 tisíc, museli zároveň přidat další dvě procenta ze mzdy.

Následujcí vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL vedená premiérem Bohuslavem Sobotkou druhý pilíř zrušila.


Čtěte více:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Klasické penzijko, nebo nový DIP? Porovnání spoření na stáří

3. 7. 2024 | Filip Hampl | 7 komentářů

Klasické penzijko, nebo nový DIP? Porovnání spoření na stáří

Při porovnání doplňkového penzijního spoření s dlouhodobým investičním produktem hraje roli nejen státní příspěvek a daňové úlevy, ale také poplatky, šíře nabídky nebo předpokládaný... celý článek

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Partners Financial Services