Na důchod spoří stále víc dětí, ukazují nová čísla

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 6. 2020 | 3 komentáře
Na důchod spoří stále víc dětí, ukazují nová čísla

Zdroj: Shutterstock

Počet rodičů, kteří spoří svým dětem na důchod, dál rychle roste. V letošním prvním čtvrtletí stoupl počet smluv o takzvaném dětském penzijku oproti konci loňského roku o 4204, tedy o víc jak šest procent. Nová čísla zveřejnila Asociace penzijních společností ČR.

Za celý loňský rok vzrostl počet těchto smluv o 40 procent. Penzijní spoření lze lidem pod 18 let sjednat od začátku roku 2016. Stát na něj přispívá stejně jako u „dospělých“ smluv. Tedy minimálně 90 korun měsíčně, když budete spořit 300 korun měsíčně. A maximálně 230 korun, když budete měsíčně spořit alespoň 1000 korun.

V 18 letech lze u dětských smluv vybrat třetinu naspořených peněz, jinak pro ně platí stejné podmínky jako pro další smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. Pro získání státního příspěvku je tak třeba spořit minimálně do 60 let.

Asociace zveřejnila i čísla za celé spoření na důchod v penzijních společnostech. Ty navázaly na loňský rok, kdy jim poprvé od roku 2012 rostl celkový počet smluv. Na konci prvního čtvrtletí roku 2020 si na penzi spořilo celkem 4 450 016 lidí, což oproti konci loňského roku bylo o 8587 více.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Počet klientů v samotném doplňkového penzijním spoření stoupl během prvního čtvrtletí o 48 841 lidí na celkových 1 188 275. V transformovaných fondech penzijního připojištění, do kterých už nelze vstupovat, si na konci března spořilo 3 267 795 lidí, což bylo o 34 200 smluv méně než na konci roku 2019.

V transformovaných fondech měli lidé na konci března celkem uloženo 430,42 miliardy korun, v účastnických penzijních fondech pak 60,32 miliardy.

„Nástup krize spojené s pandemií koronaviru důvěru v penzijní spoření nepodlomil, nových smluv přibývalo stejným tempem jako v loňském roce. Špatná situace na světových finančních trzích se ale bohužel, stejně jako u ostatních investičních produktů, promítla do zhodnocení účastnických fondů,“ říká Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

„Dynamické fondy v prvním kvartále průměrně ztratily okolo 18 procent, vyvážené zhruba sedm procent. Dobrou zprávou je, že do konce května se již podařilo dynamickým fondům v průměru polovinu ztráty odmazat. U vyvážených fondů jsou to dokonce tři čtvrtiny,“ dodává Poklop.

Penzijní společnosti zatím neregistrují zvýšený zájem o předčasné ukončování smluv (takzvané odbytné), ani výpadky v posílání měsíčních úložek.

„V souvislosti s tím chci účastníky ubezpečit, že za přerušení plateb jim nevzniká žádné penále, smlouva je dál aktivní, účastník pouze nemá nárok na státní příspěvek a může později kdykoli platby obnovit a opět nárok na státní příspěvek získat,“ říká Poklop.

Upozorňuje, že penzijní spoření je dlouhodobý investiční produkt, kde krátkodobé výkyvy nemají být důvodem k panice či naopak k přehnanému optimismu. „Portfolia jednotlivých fondů jsou vybírána tak, aby předpokládaného zhodnocení dosahovala právě v delším investičním horizontu. Určitě proto nedoporučuje lidem vybírat penzijní spoření předčasně, zbytečně tak přijdou o státní příspěvky,“ vysvětluje Poklop.


Čtěte víc:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

A tohle už jste četli?

Klasické penzijko, nebo nový DIP? Porovnání spoření na stáří

3. 7. 2024 | Filip Hampl | 7 komentářů

Klasické penzijko, nebo nový DIP? Porovnání spoření na stáří

Při porovnání doplňkového penzijního spoření s dlouhodobým investičním produktem hraje roli nejen státní příspěvek a daňové úlevy, ale také poplatky, šíře nabídky nebo předpokládaný... celý článek

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Partners Financial Services