Hledají se majitelé čtyř milionů ze zrušeného druhého pilíře

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 7. 2023 | 1 komentář
Hledají se majitelé čtyř milionů ze zrušeného druhého pilíře

Zdroj: Shutterstock

Finanční úřady stále evidují skoro tisíc účastníků druhého důchodového pilíře, kteří si nevyzvedli své úspory. Zbývá v něm ještě téměř 4,1 milionu korun, informovalo dnes Generální finanční ředitelství.

O výplatu nevyzvednutých peněz ze zrušeného spoření na penzi lze žádat už jen do konce letošního roku. Bývalému účastníkovi druhého pilíře k tomu stačí jednoduchá žádost o vrácení přeplatku, kterou podá u svého finančního úřadu.

„Nevyzvednuté úspory budou po roce 2023 v souladu se zákonem převedeny do státního rozpočtu,“ říká generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

„Většina účastníků má na účtech druhého pilíře u finančních úřadů uložené prostředky do 200 Kč. Najdou se ale i případy přesahující sto tisíc korun,“ dodává Hornochová.

„Finanční úřad přeplatek vrátí žadateli do 30 dní od podání žádosti. Pokud si nejste jistí, zda finanční úřad ve vašem případě takové prostředky eviduje, kontaktujte vaše územní pracoviště,“ upřesňuje mluvčí finančního ředitelství Tomáš Weiss.

O vyplacení úspor mohou požádat i případní dědicové, podrobnosti sdělí úředníci finanční správy. Pokud je dědiců víc, musí o vrácení přeplatku požádat společný zmocněnec. Jestliže zatím řízení o pozůstalosti neskončilo, může finanční správu požádat osoba spravující pozůstalost.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Druhý pilíř důchodů zavedla v rámci své důchodové reformy od roku 2013 vláda vedená Petrem Nečasem, ministrem financí byl tehdy Miroslav Kalousek. Následující vláda vedená Bohuslavem Sobotkou, kde byl ministrem financí Andrej Babiš, ale druhý pilíř zrušila. Lidé si do něj mohli vyvádět část povinného sociálního pojištění na vlastní investiční účet v penzijní společnosti.

V roce 2016 byl druhý pilíř ukončen a počátkem roku 2017 byly nevypořádané prostředky účastníků převedeny penzijními společnostmi na finanční úřady. Ve druhém pilíři bylo zhruba 85 tisíc lidí. Penzijní společnosti i finanční úřady je o penězích k vyplacení informovaly.

Před rokem – ke konci loňského srpna – evidovaly finanční úřady nevyzvednuté úspory u 1113 účastníků druhého pilíře v celkové výši přes 5,5 milionu korun. Ještě o rok dříve to bylo 1296 lidí a celková částka 8,4 milionu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Klasické penzijko, nebo nový DIP? Porovnání spoření na stáří

3. 7. 2024 | Filip Hampl | 7 komentářů

Klasické penzijko, nebo nový DIP? Porovnání spoření na stáří

Při porovnání doplňkového penzijního spoření s dlouhodobým investičním produktem hraje roli nejen státní příspěvek a daňové úlevy, ale také poplatky, šíře nabídky nebo předpokládaný... celý článek

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Partners Financial Services