Proč na důchod myslet už ve škole?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 15. 7. 2024
Důchodový věk současných padesátníků a mladších je 65 let. Nabízí se otázka kdy je potřeba začít spořit, abych měl do penze dostatečnou rezervu? Jediná správná odpověď je – právě teď. Proč se nad založením penzijka zamýšlet ideálně už ve studentských lavicích?
Proč na důchod myslet už ve škole?

Zdroj: Conseq

Komerční spolupráce

Dynamická strategie = potenciál vyššího výnosu

Penzijní společnosti na trhu nabízejí v doplňkovém penzijním spoření volbu mezi různými strategiemi. Jednoduché pravidlo je, že u dynamické strategie máte větší potenciál výnosu, ale zároveň čelíte většímu riziku propadu hodnoty. Proto jsou tyto strategie vhodné především v případě delšího investičního horizontu, kdy je dostatek času, aby se případný propad na trzích vykompenzoval a investice tak realizovala maximální zisk. S přiblížením se k penzijnímu věku je pak vhodné volit konzervativnější strategie, které obvykle nepřinášejí tak vysoké výnosy, ale snižují riziko kolísání.

Nejjednodušší cesta jak si ideálně nastavit strategii bez dalších starostí je připravený a řízený produkt životního cyklu, jako je například Zenit od Conseq penzijní společnosti. Vaše příspěvky se v rámci produktu samy investují od začátku podle výše uvedené strategie. Dokud máte do penzijního věku daleko, prostředky se investují dynamicky a mají potenciál vyššího výnosu. Jak se přibližuje důchodový věk, celé portfolio se automaticky postupně zkonzervativňuje tak, aby v době vašeho odchodu penze bylo připraveno k výběru bez větších rizik. 

Partner článku

Skupina Conseq za 30 let získala důvěru víc než 500 tisíc klientů, kterým spravuje majetek v hodnotě přes 155 miliard korun. Kromě množství investičních produktů nabízí možnost uzavřít doplňkové penzijní spoření a nově i dlouhodobý investiční produkt. Jejím cílem je nabízet komplexní možnost ulehčit si finanční plánování menších i velkých životních cílů a událostí, ať už se jedná o děti, vzdělání, dovolenou, domov, finančně zajištěné stáří nebo úplně jiná přání.

Peníze navíc pravidelně každý měsíc

Stát si potřebu individuálního zajištění na penzi dobře uvědomuje, a proto jej také podporuje. V rámci doplňkového penzijního spoření je možné od státu získat až 11 280 korun ročně. Každý rok, který se založením váháte, tak o tyto finanční výhody přicházíte.

Měsíční státní příspěvek dosahuje výše až 340 korun (při vašem příspěvku 1700 Kč). Za rok tak tyto příspěvky přidají na váš účet 4080 korun. Cokoliv nad výši příspěvku 1700 korun navíc můžete využít k tomu, abyste si snížili daňovou zátěž, a to ročně až o 7200 korun (z příspěvků zasílaných na DPS nad 1700 korun za měsíc je možné od základu daně odečíst až 48 000 korun).

Na penzijko svým zaměstnancům přispívá i velké množství firem. a to v různé výši, často částkou vyšší než 1000 korun měsíčně. Každý rok tak máte vlastně možnost získat od zaměstnavatele pěkný bonus.

Nechte čas vydělávat za vás, využijte efektu složeného úročení

S pojmem složené úročení se setkal každý, kdo někdy své prostředky spořil nebo alespoň dával pozor ve školních lavicích. Princip je jednoduchý – úročená částka se postupně zvyšuje právě o připsané úroky a tak i bez dalších investic vlastně výnos stále roste. Pokud si odložíte 10 000 korun s úrokem 5 procent za rok, tak po roce dostate 500 Kč a na účtě budete mít 10 500 Kč. Za další rok už stejný pětiprocentní úrok vydělá 525 korun. V případě delších horizontů je přínos samozřejmě větší – po deseti letech už vám za stejných podmínek na účtě bez dalších zásahů přibyde 776 korun. A v rámci penzijního spoření se samozřejmě budeme obvykle pohybovat ve výrazně vyšších hodnotách. 

Zdroj: Conseq

Bonus za věrnost a za to, že na svou penzi myslíte včas

Při založení doplňkového penzijního spoření u Consequ má delší doba spoření i další výhodu: bonus pro věrné klienty. Bonus je vám přičítán podle toho, jak dlouho investujete do penzijka právě u Consequ. Minimání dobou, na kterou musí být smlouva uzavřena, abyste měli nárok na bonus, je deset let. S každým dalším rokem navíc je bonus navyšován podle počtu let a jeho maxima je dosaženo při minimálně 25 letech v doplňkovém penzijním spoření Conseq.

Bonus ve výši maximálně 0,25 procenta ročně (0,1–0,25 procenta podle počtu let) z prostředků, které máte investované v účastnických fondech je pravidelně připisován přímo na váš bonusový účet, který dostanete vyplacený v důchodovém věku společně s ostatními prostředky. Výše bonusového účtu není omezená, závisí pouze na počtu let, kdy jste klientem, a na výši vašich úspor. Snadno si tak můžete částku do penze navýšit o desítky tisíc korun. 

Víc času, ale i víc možností – nebojte se kombinovat

Důležitost, kterou stát přikládá individuálnímu spoření na penzi dokládá i nový produkt se státní podporou, takzvaný dlouhodobý investiční produkt, známý jako DIP.

Pokud budete investovat v DIPu, nedostanete sice od státu pravidelné měsíční příspěvky, ale stejně jako u penzijka si můžete odečíst část investované částky od daňového základu. Hranice je stále 48 000 korun a platí v součtu pro všechny produkty, které tuto úlevu nabízejí. V DIPu si však můžete mnohem individuálněji zvolit investiční strategii, která vám bude vyhovovat, a zároveň si daňové odpočty uplatňovat z každé zainvestované koruny. Penzijko a DIP můžete ve svém portfoliu optimálně kombinovat. 

Ať už investujete na svou budoucnost jakýmkoliv způsobem – koupě nemovitosti, investice, DIP, DPS nebo třeba zlato a bitcoin, tak to, že na sebe a svou budoucnost myslíte, je nejdůležitější. Být připraven se o sebe v budoucnu finančně postarat a mít kapitál na svá přání a koníčky je nejlepší cesta k pohodlnému a zábavnému životu. Vzhůru do něj.

Doplňkové penzijní spoření ZENIT

Zlatá koruna
Zdroj: Conseq

Státní příspěvek až 340 Kč měsíčně

  • Minimální příspěvek pro získání státního příspěvku je 500 Kč (příspěvek 100 Kč měsíčně)
  • Při měsíční úložce 1700 Kč přispívá stát maximální částkou 340 Kč každý měsíc

Daňová úspora až 7200 Kč ročně

  • Veškeré příspěvky nad 1700 Kč měsíčně si lze odečíst od základu daně
  • Maximální výše odpočtu je 48 000 Kč ročně

Věrnostní bonus

  • Čím déle u nás zůstanete, tím vyšší částkou vás do penze odměníme
  • Fixní slevy z poplatku za obhospodařování ve výši až 25 % (dle délky smlouvy)

Příspěvek zaměstnavatele

  • Průměrný příspěvek zaměstnavatele je okolo 1000 Kč měsíčně
  • Příspěvek je v libovolné výši daňově uznatelným nákladem
  • Do výše 50 000 Kč ročně je osvobozen také od sociálního a zdravotního pojištění

Výběr z několika strategií

  • Dynamická, vyvážená, konzervativní, garantovaná nebo individuální strategie
  • Pro každého klienta možnost zvolit si strategii, která nejlépe vyhovuje jeho požadavkům

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Klasické penzijko, nebo nový DIP? Porovnání spoření na stáří

3. 7. 2024 | Filip Hampl | 7 komentářů

Klasické penzijko, nebo nový DIP? Porovnání spoření na stáří

Při porovnání doplňkového penzijního spoření s dlouhodobým investičním produktem hraje roli nejen státní příspěvek a daňové úlevy, ale také poplatky, šíře nabídky nebo předpokládaný... celý článek

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Partners Financial Services