Co je faktoring

Faktoring je předem smluvně sjednaný průběžný odkup krátkodobých pohledávek (obvykle se splatností do 180 dnů) faktoringovou organizací. Dodavatelé zboží nebo služeb převádějí na faktora pohledávky vzniklé při prodeji na fakturu. Faktoringová společnost - často banka - se tak stává věřitelem a přebírá od dodavatele veškeré riziko, že kupující nebude schopen či ochoten zaplatit.

Proces

V prvním stádiu faktor uzavře pro prověření bonity zúčastněných stran s dodavatelem (klientem) smlouvu. Ve smlouvě se klient zavazuje, že bude všechny sjednané pohledávky postupovat faktorovi, který za to bude klientovi vyplácet určitý procentní podíl z hodnoty pohledávky. Ten se obvykle pohybuje v rozmezí 80 - 90 procent v závislosti na kvalitě a možných rizicích.

V druhé fázi dojde k průběžnému postupování pohledávek faktorovi a převodu dohodnutých finančních částek dodavateli. Faktor vystupuje vůči odběratelům jako jejich věřitel a při nedodržení lhůty splatnosti zajišťuje upomínání a případný další postup až po soudní vymáhání.

Význam

Z pohledu klienta (dodavatele) plní faktoring tři základní funkce. Zaprvé přenáší riziko nesplacení pohledávky na jiný subjekt - faktoringovou společnost. Faktoring také může fungovat jako nástroj financování. To v případě, že faktor proplácí sjednanou výši z pohledávek okamžitě a nikoliv až ve lhůtě splatnosti. V poslední řadě (ne co do významu) přechází na faktoringovou organizaci také správa pohledávek. Vedle samotných finančních operací pak faktor provádí i evidenci pohledávek, jednání s celními orgány nebo sjednává pojištění. Každá konkrétní faktoringová operace nemusí využívat všechny tyto funkce, záleží na dohodnutých podmínkách mezi oběma smluvními stranami.

Faktoring je vhodný především pro firmy jejichž výrobky vykazují rychlou obrátku a které mají vysoké nároky na provozní kapitál. Vedle snížení rizika nesplacení za dodávky může faktoring ve struktuře finančních zdrojů částečně nahradit krátkodobé bankovní úvěry.

Cena

Závisí jednak na rizicích spojených s celou operací (bonita dodavatele, odběratele), dále na počtu a hodnotě faktur určených k faktoringu (nevýhodný je velký počet s malými nominálními hodnotami, protože to zvyšuje celkovou pracnost operace) a v případě předfinancování také na úrokové sazbě (ta se odvozuje od úrokové sazby z krátkodobých bankovních úvěrů). Obecně platí, že ve většině případů je faktoring včetně předfinancování o něco levnější, než všechny služby odděleně.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+84
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Firmy chtějí jednorožce. Realita trhu práce je ale jiná, říká šéfka personální agentury

13. 8. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Firmy chtějí jednorožce. Realita trhu práce je ale jiná, říká šéfka personální agentury

Kdo je teď pro firmy ideální zaměstnanec a vyplatí se jim na něj čekat? Po kom tuzemské společnosti nejvíce prahnou a dokáží ho také náležitě zaplatit? Aktuální situaci na trhu práce... celý článek

Oblíbený benefit pro důchodce se opět vyplatí. Stát opravil chybu u jídelen

9. 8. 2024 | Kateřina Hovorková

Oblíbený benefit pro důchodce se opět vyplatí. Stát opravil chybu u jídelen

Stát po půl roce opravil chybu v konsolidačním balíčku, která některým firmám a jejich bývalým zaměstnancům v důchodu komplikovala oblíbený benefit ve formě zvýhodněného stravování.... celý článek

Minimální mzda výrazně stoupne. Jurečka má první čísla

2. 8. 2024 | Petr Kučera

Minimální mzda výrazně stoupne. Jurečka má první čísla

Minimální mzda by se od začátku roku 2025 měla zvednout o 1700 korun na 20 600 korun hrubého měsíčně. Ukazují to dnes zveřejněné výpočty ministerstva práce a sociálních věcí. Vycházejí... celý článek

Kdy vám může šéf zrušit dovolenou? I během ní. Tady jsou pravidla

2. 8. 2024 | Gabriel Pleska

Kdy vám může šéf zrušit dovolenou? I během ní. Tady jsou pravidla

Zaměstnavatel vám může zatrhnout dovolenou, kterou přitom předtím schválil. Může po vás dokonce chtít, abyste se z dovolené vrátili do práce. Když vás dokáže dohnat. A zaplatit to.

Výpovědi budou rychlejší. Změny v zákoníku práce podrobně

31. 7. 2024 | Petr Kučera

Výpovědi budou rychlejší. Změny v zákoníku práce podrobně

Snadnější výpovědi, delší zkušební doba. To jsou hlavní změny, které má přinést novela zákoníku práce od roku 2025. Spíše než o revoluci jde o úpravu dosavadních pravidel. Co přesně... celý článek

Partners Financial Services