Finance a investiční management: Obor s praxí v krvi

PR článek | rubrika: PR Článek | 28. 1. 2013 | 4 komentáře
Nelíbilo se vám, že jste se na bakalářském studiu učili hlavně teoretické poučky bez propojení s praxí? Máme pro vás na magisterském stupni alternativu. Jedná se obor finance a investiční management, který vznikl ve spolupráci s významnými finančními institucemi a pro který „praxe není sprosté slovo“.
Finance a investiční management: Obor s praxí v krvi

Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně (PEF MENDELU) ve spolupráci se společností Partners Financial Services a jejími obchodními partnery UniCredit Bank, Pioneer Investments ČR, AEGON a AXA vytvořily navazující magisterský obor finance a investiční management. Hlavní myšlenkou oboru je odstranit slabinu českého vysokého školství a úzce propojit výuku s praxí. Právě odtrženost od praxe je zástupci firem nejvíce kritizovaná. Mediálními partnery oboru jsou servery Peníze.czFinmag.

O PEF MENDELU

Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně je moderní a stále se rozvíjející fakultou, která sleduje trendy ve vzdělávání i výzkumu. Fakulta nabízí ekonomické a informatické vzdělání na všech třech stupních vysokoškolského studia v českém i anglickém jazyce. Ročně se na ni hlásí více než 5500 uchazečů. Fakulta získala v roce 2010 a 2011 ocenění za nejlepší ekonomickou fakultu na Moravě.

Výuka je koncipována tak, aby byla dobře využitelná v praxi, což zvyšuje kvalitu absolventů a jejich uplatnění. Absolventi nacházejí uplatnění v oblasti managementu, obchodu, v evropských institucích, ve finančním sektoru, veřejné správě, i jako informační manažeři a projektanti informačních systémů. Studenti mají možnost absolvovat část svého studia na zahraničních prestižních univerzitách na celém světě. Kromě celé Evropy například také v USA, Africe či Thajsku. Výuka probíhá v novém moderním pavilonu Q, který je plně klimatizován, posluchárny jsou vybaveny moderní multimediální technikou a učebny nabízejí přístup ke špičkovým informačním a komunikačním technologiím

Obor se od září 2012 rozjel i v prezenční formě a v současné době jej studuje několik desítek studentů. Obor je zaměřený na komplexní oblast financí a investičního rozhodování, zejména na investiční procesy a finanční řízení ve finančních institucích, podnikové sféře a veřejné správě. Studentům jednak přednášejí odborníci v praxe, zároveň však samo ve výuce řeší praktické problémy. Spojení jejich diplomových prací s praxí je samozřejmostí.

Absolventi oboru nacházejí uplatnění nejen ve finanční oblasti, zejména ve finančních institucích, ale i podnikové sféře či veřejné správě. Typickými pracovními pozicemi absolventů oboru jsou pak např. vedoucí pracovníci či finanční a ekonomičtí analytici ve finančních institucích, finanční manažeři a ředitelé v podnikové sféře či veřejné správě a podobně.

Špičkoví přednášející

Na výuce oboru se podílejí desítky odborníků z praxe. Například v posledním pololetí se přednášek v oboru finance a investiční management ujali: 

  • Pavel Kohout, ekonom, autor knih a předseda představenstva Partners Investiční společnost
  • Petr Šimčák, ředitel obchodu pro banky a instituce, Pioneer Investments
  • Jiří Houška, manažer odboru řízení aktiv a pasiv, UniCredit Bank
  • Milan Říha, člen dozorčí rady, UniCredit Bank
  • Dita Korpasová Ehrenbergerová, projektová manažerka, UniCredit Bank
  • Martin Turek, marketingový ředitel, AEGON ČR
  • Jan Hora, řízení technický rezerv, AXA
  • Tomáš Havel, řízení pojistných rizik, AXA
  • Marek Malík, ředitel projektů, JET Investment, bývalý viceprezident Deutsche Bank London

Přednáška Pavla Kohouta

Přednáška Petra Šimčáka

Moderní výukové prostředky

Obor finance a investiční management využívá moderní výukové technologie. Jednak lze uvést e-learningové moduly a videokurzy, ale zejména webovou televizi umožňující realizaci přednášek ve formě webcastů jak v off-line, tak v on-line verzi s možností komunikace prostřednictvím chatu. 

Webcastů se využívá jak při běžných přednáškách, tak při přednáškách odborníků z praxe. Studenti v uplynulém semestru měli k dispozici prakticky zaměřené webcasty například s těmito experty: 

  • Jiří Rusnok, bývalý mistr financí a předseda představenstva, ING Penzijní společnost
  • Vladimír Bezděk, generální ředitel, Generali Slovensko
  • Štěpán Nývlt, expert na strukturované produkty, UniCredit Bank
  • Michal Valentík, hlavní investiční stratég, ČP Invest
  • Pavel Kohout, předseda představenstva, Partners investiční společnost
  • Petr Šimčák, ředitel obchodu pro banky a instituce, Pioneer Investments
  • Aleš Tůma, investiční analytik, Partners Financial Services

a mnoho dalších. 

E-learningové osnovy

Videokurz Finanční matematika

Webcast s Jiřím Rusnokem

Výuka formou webcastu

Projekty a datová podpora

Studenti oboru mají rovněž možnost zapojení do řešení národních či mezinárodních projektů v oblasti financí a investičního managementu, čímž získávají nejenom cenné zkušenosti a kontakty, ale také šanci na stipendium. Jako příklad realizovaných projektů lze zmínit mezinárodní projekt Jean Monnet Multilateral Research Group, zabývající se stabilitou finančního systému v zemích střední a východní Evropy. Pro řešení projektů a zpracování diplomových prací mohou využívat několik desítek databází od Eurostatu a Amadeu přes Bank Scope či Patrii až po nepřímý vstup do databáze Reuters.

Proč studovat obor finance a investiční management

Čím je obor finance a investiční management odlišný od jiných ekonomicky orientovaných oborů vám prozradí studenti tohoto oboru.

Ivana Škatuĺarová

studentka oboru finance a investiční management

Obor finance a investiční management je jedinečný především možností získat nejen spoustu teoretických znalostí z oblastí financí, ale díky výuce vedené lidmi z praxe se naučit tyto znalosti i prakticky využívat.

Tomáš Strýček

student oboru finance a investiční management

Studium oboru finance a investiční management jde proti vzdělávání na českých vysokých školách, které jsou orientovány výhradně na teoretické poznatky.

Jak se přihlásit ke studiu

Obor finance a investiční management je součástí studijního programu Hospodářská politika a správa v rámci navazujícího magisterského studia a je nyní uskutečňován v prezenční formě. Studium probíhá na veřejné vysoké škole, není tedy spojeno se školným.

Přijímací zkouška se koná z předmětu makroekonomie a přihlášky ke studiu se zahájením v září 2013 se podávají do 30. dubna 2013. Přihlašování probíhá prostřednictvím elektronické aplikace Univerzitního informačního systému Mendelovy univerzity v Brně a poplatek za přijímací řízení činí 440 Kč. Přijímací zkouška se koná v týdnu od 10. do 14. června 2014. O konkrétním datu bude uchazeč informován v dostatečném předstihu.

Uchazeči, kteří chtějí zvýšit pravděpodobnost svého přijetí na tento unikátní obor, se mohou zúčastnit dvoudenního přípravného kurzu k přijímací zkoušce, jehož náplní jsou tematické oblasti přijímací zkoušky.

Přípravný kurz se koná 24. až 25. května 2013 v rozsahu 16 hodin a termín podávání přihlášek k přípravnému kurzu je stejný jako termín podávání přihlášek ke studiu, tj. 30 dubna 2013. Cena kurzu činí 990 Kč vč. DPH.

Kde najít další podrobné informace

Aktuální informace o oboru finance a investiční management můžete sledovat na jeho facebookovém profilu či webových stránkách. Dvakrát ročně rovněž vychází newsletter oboru, kde lze rovněž nalézt informace o aktuálním dění v oboru šitém na míru. Rovněž se můžete ptát na e-mailu fim@pef.mendelu.cz.

Facebookový profil oboru finance a investiční management

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

A tohle už jste četli?

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

14. 7. 2024 | PR text

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

Stojíte před otázkou, zda mít vlastní účetní oddělení nebo se spolehnout na externí firmu? Účetnictví stojípřed výzvou neustálých legislativních změn a je mnohdy obtížné držet krok.... celý článek

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

12. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

Novela zákoníku práce má podle ministra práce Mariana Jurečky zajistit, aby Česko kvůli nepružnému trhu v Evropě „nehrálo druhé housle“. Jaké novinky tedy čekají firmy a jejich zaměstnance... celý článek

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

9. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili... celý článek

Jak se vyznat v účetních pojmech a porozumět účetní

9. 7. 2024 | PR text

Jak se vyznat v účetních pojmech a porozumět účetní

Účetnictví je klíčovým partnerem, který pomáhá udržovat finance v pořádku a předcházet nedorozuměním s úřady. Zároveň je plné pojmů, které by měl každý člověk znát. Tento článek vás... celý článek

Nástěnka hanby. Inspektoři zveřejní firmy, které zaměstnávají na černo

4. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nástěnka hanby. Inspektoři zveřejní firmy, které zaměstnávají na černo

Vláda schválila novelu zákona o zaměstnanosti, která mimo jiné počítá se zavedením takzvaného blacklistu firem, u kterých inspektoři práce odhalili nelegální zaměstnávání. Zaměstnance... celý článek

Partners Financial Services