Vláda otevře hranice pro služební cesty. Pendlerům zkrátí povinnou dobu

jih | rubrika: Aktuality | 7. 4. 2020 14:48 aktualizováno 7. 4. 2020 15:58 | 1 komentář

Od příštího úterý se mírně uvolní pravidla pro překročení hranic, které jinak dál zůstávají zavřené pro Čechy i cizince.

Vycestovat půjde v odůvodněných případech jako jsou třeba návštěva úřadu, lékaře, příbuzného, služební cesta, jednání u soudu nebo pohřeb. Po návratu musí následovat čtrnáctidenní karanténa, pokud výjezd trval déle než 24 hodin. Při výjezdu i návratu bude každý zaevidován policií.

Takzvaní pendleři pak budou nově smět vycestovat nejméně na dva týdny. U lidí pracujících v zahraničí došlo ke sjednocení. Doposud platila přísnější opatření pro lidi se zaměstnáním v Německu a Rakousku, nové podmínky se vztahují i na Polsko a Slovensko. 

Podmínky, na nichž se včera shodla vláda, dnes upřesnil ministr vnitra Jan Hamáček. Opatření budou platit po dobu trvání nouzového stavu.

„Plošný zákaz cestování je extrémním opatřením, které bylo nutné a osvědčilo se. Hranice proto zatím otevřít nemůžeme. Umožníme ale vycestovat těm, pro které to je životně nutné. To je v současnosti maximum možného,“ řekl Hamáček.

Důvody vycestování budou na hranicích kontrolovat policisté. Překročit hranice v povolených situacích půjde jenom přes přechody, které fungují v krizovém režimu.

Lidé jezdící za zaměstnáním do Německa a Rakouska tam dnes podle nařízení vlády musí zůstat alespoň tři týdny, aby o status pendlera nepřišli. Od 14. dubna se tato doba zkrátí na dva týdny. Podmínka následných dvou týdnů v karanténě zůstává. Stejné podmínky nově budou platit i pro lidi pracující v Polsku a na Slovensku, kde je dosud režim volnější.

Přeshraniční pracovníci, kteří pracují ve zdravotnických, sociálních službách, základních složkách integrovaného záchranného systému a v kritické infrastruktuře, budou nově muset do dvoutýdenní karantény, pokud vycestují na více než dva týdny.

Pracovníci v tomto speciálním režimu ale nově musí mít potvrzení od zastupitelského úřadu, že účel vycestování je v souladu s výjimkami ze zákazu volného pohybu a že v místě výkonu práce byla přijata opatření k zabránění šíření koronaviru. Bude pro ně také platit větší zákaz volného pohybu po Česku.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám další zajímavé rozhovory ani důležité aktuality! 

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

14. 7. 2024 | PR text

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

Stojíte před otázkou, zda mít vlastní účetní oddělení nebo se spolehnout na externí firmu? Účetnictví stojípřed výzvou neustálých legislativních změn a je mnohdy obtížné držet krok.... celý článek

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

12. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

Novela zákoníku práce má podle ministra práce Mariana Jurečky zajistit, aby Česko kvůli nepružnému trhu v Evropě „nehrálo druhé housle“. Jaké novinky tedy čekají firmy a jejich zaměstnance... celý článek

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

9. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili... celý článek

Nástěnka hanby. Inspektoři zveřejní firmy, které zaměstnávají na černo

4. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nástěnka hanby. Inspektoři zveřejní firmy, které zaměstnávají na černo

Vláda schválila novelu zákona o zaměstnanosti, která mimo jiné počítá se zavedením takzvaného blacklistu firem, u kterých inspektoři práce odhalili nelegální zaměstnávání. Zaměstnance... celý článek

Změny od července: čekají v práci, spoření i v jednání s úřady

28. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Změny od července: čekají v práci, spoření i v jednání s úřady

Novinky v benefitech, penzijním spoření nebo příspěvku na péči. Ale i digitální plná moc, občanka v mobilu a odpouštění dluhů. Polovina roku přináší v osobních financích hodně změn.... celý článek

Partners Financial Services