Stát odpustí menším firmám pojištění. Když udrží lidi

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 16. 6. 2020 | 3 komentáře
Úleva se bude týkat jen firem do 50 zaměstnanců, poslanci odmítli rozšíření.
Stát odpustí menším firmám pojištění. Když udrží lidi

Zdroj: Shutterstock

Firmám do 50 zaměstnanců stát odpustí sociální pojištění za letošní červen až srpen. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí dnes definitivně potvrdili poslanci, když odmítli Senátem prosazované rozšíření na firmy až do 150 zaměstnanců a na lékárny do 25 zaměstnanců.

Už na konci května odmítli provládní poslanci i všechny opoziční návrhy, které chtěly odpuštění pojištění rozšířit i na větší firmy nebo počítaly se zmírněním podmínek čerpání. Prošel jediný pozměňovací návrh, který vrací lhůtu pro přihlášky a odhlášky zaměstnanců z jednoho na osm dnů.

Pro získání nové úlevy musí firmy splnit dvě podmínky: udrží si oproti březnu 2020 devadesátiprocentní zaměstnanost a devadesátiprocentní objem mezd. Nesmí tedy výrazně propouštět ani snižovat platy.

„Řada zaměstnavatelů – pokud nechtěla masově propouštět – musela dočasně snížit mzdy o více než desetinu, aby vůbec přežili. Z tohoto důvodu se pomoc nedostane opět k těm, kteří ji reálně potřebují,“ kritizuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Mezi zamítnutými pozměňovacími návrhy byly i ty, které chtěly vyjít této připomínce vstříc.

Pojištění se bude odpouštět jenom z mezd (či části mzdy) do 1,5násobku loňské průměrné mzdy, a to pouze za pojistné na straně zaměstnavatele (24,8 % výdělku pracovníka). Maximální úleva na jednoho zaměstnace tak dosáhne kolem 12 700 korun měsíčně. Podporu nebudou smět využít firmy se sídlem v daňovém ráji.

Tentokrát jde o skutečné odpuštění plateb sociálního pojištění za zaměstnavatele a ne jenom o odklad, který (podle už dříve schválené úlevy) mohou využít i větší firmy za květen až červenec. 

Stejně jako u odložení plateb sociálního pojištění bude i odpuštění v rámci programu Antivirus fungovat automaticky. Firmy tak o odpuštění nebudou muset nikde žádat, ale jednoduše peníze za sociální pojištění nepošlou.

Odpuštění plateb sociálního pojištění má státní pokladnu vyjít na zhruba čtyři a půl miliardy korun za měsíc, dohromady tedy na 13,5 miliardy. Podle Maláčové se opatření může dotknout až 1,4 milionu zaměstnanců a 88 procent zaměstnavatelů. Vláda ho schválila jako další variantu programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, konkrétně bod C.

Bod A programu Antivirus je určen pro firmy a zaměstnance s úplně odstaveným provozem nebo při nařízené karanté. Bod B řeší částečnou odstávku firem. Podporu podle bodu B a nového bodu C nepůjde kombinovat – kdo využije jeden, nemůže využít v daném měsíci druhý.

Zprávu z 25. května jsme zaktualizovali po definitivním schválení poslanci.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

A tohle už jste četli?

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

14. 7. 2024 | PR text

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

Stojíte před otázkou, zda mít vlastní účetní oddělení nebo se spolehnout na externí firmu? Účetnictví stojípřed výzvou neustálých legislativních změn a je mnohdy obtížné držet krok.... celý článek

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

12. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

Novela zákoníku práce má podle ministra práce Mariana Jurečky zajistit, aby Česko kvůli nepružnému trhu v Evropě „nehrálo druhé housle“. Jaké novinky tedy čekají firmy a jejich zaměstnance... celý článek

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

9. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili... celý článek

Nástěnka hanby. Inspektoři zveřejní firmy, které zaměstnávají na černo

4. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nástěnka hanby. Inspektoři zveřejní firmy, které zaměstnávají na černo

Vláda schválila novelu zákona o zaměstnanosti, která mimo jiné počítá se zavedením takzvaného blacklistu firem, u kterých inspektoři práce odhalili nelegální zaměstnávání. Zaměstnance... celý článek

Změny od července: čekají v práci, spoření i v jednání s úřady

28. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Změny od července: čekají v práci, spoření i v jednání s úřady

Novinky v benefitech, penzijním spoření nebo příspěvku na péči. Ale i digitální plná moc, občanka v mobilu a odpouštění dluhů. Polovina roku přináší v osobních financích hodně změn.... celý článek

Partners Financial Services