Práce bude. Jenže jinde. Rekvalifikace potřebují revoluci

Radovan Hauk | rubrika: BrandInsight | 30. 4. 2021 | 1 komentář
Až skončí podpůrné programy, nezaměstnanost poroste. Práce bude, jenže jinde než teď. A rekvalifikační kapacity, které máme, nemusejí stačit.
Práce bude. Jenže jinde. Rekvalifikace potřebují revoluci

Zdroj: Shutterstock

Jsou sice obory, které pandemie vytáhla nahoru a které hledají nové lidi, třeba zdravotnictví, logistika nebo e-commerce. Na vyrovnání toho, kolik lidí o práci přijde nejen v nejpostiženějších odvětvích, jako je cestovní ruch, stravování nebo kultura, to ale stačit nebude.

Radovan Hauk

Radovan HaukFoto: Moore CR

Radovan Hauk je partner poradenské společnosti Moore Czech Republic.

Na konci roku může být nezaměstnanost i šest procent a bude nutné plošně rekvalifikovat. Dnešní systém rekvalifikací ale nestačí. Loni se v kurzech hrazených úřady práce rekvalifikovalo jen něco málo přes osm tisíc osob. Podle našich odhadů bude ovšem do dvou let potřeba vyškolit pro nové profese sto tisíc lidí. A není to nereálné. Před deseti lety se běžně rekvalifikovalo 70 tisíc lidí ročně.

Peníze do ruky

Důvodů, proč rekvalifikace moc nefungují, je víc. Rekvalifikace, které zajišťují přímo úřady práce, nejsou atraktivní a necílí na pozice, o které je zájem. Proto je také víc rekvalifikací, které si lidé vyhledávají sami jinde. Nedostatečná nabídka na pracovních úřadech souvisí s tím, že na jejich dodavatele se musí vypisovat výběrová řízení. Veřejné zakázky jsou navíc příliš náročné jak pro úředníky, tak například pro střední školy, které někdy ani neumějí správně podat do tendru nabídku. Případně se do soutěže ani nehlásí, protože šance na úspěch je malá. A je také malý počet autorizovaných osob, které chystají závěrečné zkoušky.

Aby se systém rozběhl a byl dostatečně flexibilní, musí se změnit způsob financování. Odstranit veřejné zakázky a dát peníze například formou voucheru přímo uchazeči, který si pak zvolí certifikovaného vzdělavatele a kurz u něj absolvuje. Když se systém otevře, zvýší se počet rekvalifikantů, vzdělavatelů a logicky i středních škol, které mají velký vzdělávací potenciál. Konečně začne být prakticky využíván celý systém Národní soustavy kvalifikací.

Neučit se, co umíme

Stát by měl také připravit dlouhodobý systém dalšího vzdělávání, který bude lidi celý produktivní život motivovat k průběžnému zvyšování kvalifikace. Máme bezpočet absolventů v oborech, po kterých není tak vysoká poptávka, a řada studijních oborů je zastaralých. Naprosto chybí reakce na digitalizaci a robotizaci ekonomiky, nemáme třeba specializované vzdělání pro e-commerce nebo digitální marketing.

Zatím je také bohužel nutné rekvalifikace absolvovat v plné délce, i když má člověk předchozí zkušenosti z oboru. To by ale měl odstranit projekt modularizovaných rekvalifikací KVASAR (KVAlita Systému Akreditací a Rekvalifikací). V něm se u uchazeče o rekvalifikaci nejprve diagnostikuje, co z oboru už umí – a pak se bude modulově doučovat jen ty věci, které mu opravdu chybí. Ono totiž udělat ze 300 hodin výuky, školení a praxe třeba 150 se vyplatí.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

14. 7. 2024 | PR text

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

Stojíte před otázkou, zda mít vlastní účetní oddělení nebo se spolehnout na externí firmu? Účetnictví stojípřed výzvou neustálých legislativních změn a je mnohdy obtížné držet krok.... celý článek

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

12. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

Novela zákoníku práce má podle ministra práce Mariana Jurečky zajistit, aby Česko kvůli nepružnému trhu v Evropě „nehrálo druhé housle“. Jaké novinky tedy čekají firmy a jejich zaměstnance... celý článek

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

9. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili... celý článek

Nástěnka hanby. Inspektoři zveřejní firmy, které zaměstnávají na černo

4. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nástěnka hanby. Inspektoři zveřejní firmy, které zaměstnávají na černo

Vláda schválila novelu zákona o zaměstnanosti, která mimo jiné počítá se zavedením takzvaného blacklistu firem, u kterých inspektoři práce odhalili nelegální zaměstnávání. Zaměstnance... celý článek

Změny od července: čekají v práci, spoření i v jednání s úřady

28. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Změny od července: čekají v práci, spoření i v jednání s úřady

Novinky v benefitech, penzijním spoření nebo příspěvku na péči. Ale i digitální plná moc, občanka v mobilu a odpouštění dluhů. Polovina roku přináší v osobních financích hodně změn.... celý článek

Partners Financial Services