Volných míst je nejvíc v historii, hlásí úřady práce

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 9. 8. 2021 | 21 komentářů
Volných míst je nejvíc v historii, hlásí úřady práce

Zdroj: Shutterstock

Zaměstnavatelé v Česku hlásí rekordní počet volných míst. Prostřednictvím úřadů práce jich ke konci července nabízeli 358 152, což je o 2540 víc než v červnu a o 23 869 víc než před rokem. Volných míst je tak víc než před příchodem koronaviru – růst se tehdy zastavil v únoru na čísle 351 624.

Úřady práce evidovaly ke konci července 272 178 uchazečů o zaměstnání. To je o 1124 méně než letos v červnu a o 7495 méně než loni v červenci. Dosažitelných uchazečů – tedy těch, kteří mohou okamžitě nastoupit – je 252 995. Podíl nezaměstnaných osob dosahuje 3, 7 % a podle jednotné metodiky dlouhodobě zůstává nejnižší v celé Evropské unii.

Už od května 2018 je volných míst víc než uchazečů o práci. Na jedno volné pracovní místo připadalo ke konci letošního července v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak je v okresech Karviná (10,4 uchazeče na jedno místo), Most, Ústí nad Labem a Sokolov (shodně 4,8).

Nejvíce volných míst

Kód CZ ISCOPopisVolných míst
9313Dělníci v oblasti výstavby budov 28 111
8219Montážní dělníci ostatních výrobků 22 378
8344Obsluha vysokozdvižných a jiných vozíků a skladníci 17 536
9112Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech 14 966
9329Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě 14 877
8332Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel 12 877
Zdroj: Úřad práce ČR k 31. červenci 2021

„Zaměstnavatelé nejčastěji hledají pracovníky v oblasti výroby a stavebnictví. Zájem mají o dělníky výstavby budov, montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, pomocníky ve výrobě nebo uklízeče a řidiče nákladních automobilů,“ říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

U skoro tří čtvrtin (74 %) volných pracovních míst stačí zaměstnavatelům základní nebo nižší vzdělání. Víc než 72 % míst je podle firem vhodných i pro cizince. Právě marné shánění tuzemského uchazeče prostřednictvím úřadu práce je podmínkou, aby firmy mohly obsadit místo občanem státu mimo Evropskou unii.

Počet uchazečů o zaměstnání a počet volných pracovních míst. Zdroj: Úřad práce ČR

Proč se nedaří spárovat víc uchazečů s volnými místy? „Brání v tom například jeho zdravotní stav, rodinná situace, směnný provoz, nedostatečná délka praxe uchazeče, dopravní dostupnost nebo třeba firma plánuje přijmout na dané místo cizince,“ vysvětluje Beránková.

Nezaměstnanost podle okresů. Zdroj: Úřad práce ČR, data za červenec 2021

„K letním měsícům a typicky k srpnu patří „okurková sezóna“ na trhu práce – lidé se do nových zaměstnání nehrnou a nástupy odkládají až na podzim. Klesající počet nově registrovaných nezaměstnaných ale naznačuje, že na podzim nemůžeme očekávat nějaký zásadní počet volných kandidátů – naopak, pro spoustu zaměstnavatelů bude velmi těžké sehnat lidi,“ říká Jacek Kowalak, šéf české pobočky personálně poradenské společnosti Randstad.

Hledej práci!

Zdroj: Shutterstock

Nečekejte, že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

„Půjde zejména o nekvalifikované manuální profese, kde už je nyní nedostatek kandidátů a ruku v ruce s tím stoupají jejich mzdové požadavky. U kvalifikovaných profesí a pozic zase půjde o to, přesvědčit kandidáta, aby kvůli nabídce opustil své stávající pracovní místo – tito lidé totiž volně na trhu téměř nejsou,“ upřesňuje Kowalak.

Pro zaměstnance mají ekonomové dobré zprávy. „Průzkumy naznačují, že podnikatelé v průmyslu i službách do dalších měsíců i nadále očekávají navyšování počtu zaměstnanců, oživení ekonomické aktivity by tak mělo vést k tlaku na další pokles nezaměstnanosti. Snižující se nezaměstnanost a rostoucí poptávka po zaměstnancích povedou k tlakům na zvyšování mezd v české ekonomice,“ říká Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

„Firmy budou muset reagovat lepšími platovými podmínkami, aby si v první řadě udrželi stávající zaměstnance a také, aby přilákali nové pracovníky. Obojí může vytvářet velký tlak na finanční kondici mnoha firem, jejichž situace po řadě lockdownů není růžová,“ očekává Tomáš Volf z finanční skupiny Citfin.

„Pokud koronavirus během podzimu znovu nenabere na síle, zůstane nezaměstnanost 4,3 % ze začátku letošního roku rekordem, ke kterému se Česko jen tak znovu nepřiblíží, a to ani v tradičně slabších posledních měsících roku,“ říká Vít Hradil, analytik Raiffeisenbank.

Okresy s nejvyšší nezaměstnaností (červenec 2021)

OkresPodíl nezaměstnaných osob
Karviná9 %
Most7,1 %
Ostrava-město6,7 %
Ústí nad Labem6,3 %
Chomutov6,1 %
Sokolov5,8 %
Louny5,7 %
Bruntál5,7 %
Karlovy Vary5,3 %
Děčín5,2 %
Brno-město5 %
Zdroj: Úřad práce ČR

Okresy s nejnižší nezaměstnaností (červenec 2021)

OkresPodíl nezaměstnaných osob
Rychnov nad Kněžnou1,7 %
Pelhřimov1,7 %
Jičín1,8 %
Praha-východ1,8 %
Jindřichův Hradec1,8 %
Mladá Boleslav2 %
Prachatice2 %
Benešov2 %
Ústí nad Orlicí2,3 %
Plzeň-jih2,3 %
Pardubice2,3 %
Prostějov2,3 %
Svitavy2,3 %
Zdroj: Úřad práce ČR

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červenci 78 390 lidí, což je 28,8 % uchazečů o zaměstnání. Průměrná výše podpory je 9079 korun měsíčně. Podporu v nezaměstnanosti do 4500 korun dostávala skoro čtvrtina (23,9 %) z tohoto počtu. Jde hlavně o ty, kteří se do evidence dostali po skončení rodičovské dovolené, pečovali o osobu blízkou nebo byli v dočasné pracovní neschopnosti po skončení výdělečné činnosti. Naopak maximální výši podpory, tedy 20 075 korun, pobírá 4,1 % lidí.

Mezi uchazeči o zaměstnání mírně převažují ženy (53,2 %). Průměrný věk nezaměstnaných byl v červenci 43,4 roku (loni 42,3 roku). Déle než dvanáct měsíců je bez práce 33,7 % uchazečů. Výrazný podíl (14,4 % z celkového počtu nezaměstnaných) připadá na osoby se zdravotním postižením.

„Bez práce byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nižší kvalifikací, především uchazeči o zaměstnání se základním vzdělání a s vyučením bez maturity,“ upřesňuje Beránková.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2021 17:31, Martin

Ve vesmíru je spousta míst, ale na většině se nedá žít. Na Úřadu práce je zase hodně volných míst, ze kterých se s výplatou nedá vyžít.

+31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

14. 7. 2024 | PR text

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

Stojíte před otázkou, zda mít vlastní účetní oddělení nebo se spolehnout na externí firmu? Účetnictví stojípřed výzvou neustálých legislativních změn a je mnohdy obtížné držet krok.... celý článek

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

12. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

Novela zákoníku práce má podle ministra práce Mariana Jurečky zajistit, aby Česko kvůli nepružnému trhu v Evropě „nehrálo druhé housle“. Jaké novinky tedy čekají firmy a jejich zaměstnance... celý článek

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

9. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili... celý článek

Nástěnka hanby. Inspektoři zveřejní firmy, které zaměstnávají na černo

4. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nástěnka hanby. Inspektoři zveřejní firmy, které zaměstnávají na černo

Vláda schválila novelu zákona o zaměstnanosti, která mimo jiné počítá se zavedením takzvaného blacklistu firem, u kterých inspektoři práce odhalili nelegální zaměstnávání. Zaměstnance... celý článek

Změny od července: čekají v práci, spoření i v jednání s úřady

28. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Změny od července: čekají v práci, spoření i v jednání s úřady

Novinky v benefitech, penzijním spoření nebo příspěvku na péči. Ale i digitální plná moc, občanka v mobilu a odpouštění dluhů. Polovina roku přináší v osobních financích hodně změn.... celý článek

Partners Financial Services