Přehled pro zdravotní pojišťovnu stačí podat později

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 24. 3. 2020 10:45 aktualizováno 24. 3. 2020 20:30

Podnikatelé mohou odevzdat přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu do 3. srpna 2020. Počítá s tím novela, kterou dnes na návrh vlády schválili poslanci.

Obdobně se odloží i účtování případného penále za dlužné pojistné. Jde o součást úlev kvůli dopadům koronaviru.

Odložení termínu pro podání přehledu zdravotní pojišťovně navazuje na krok ministerstva financí. To už před 14 dny oznámilo, že po dobu tří měsíce odpustí sankce a poplatky jak za pozdní podání daňového přiznání za rok 2019, tak za zaplacení daně. V praxi tak stačí odevzdat přiznání 1. července.

Samotnou lhůtu pro podání daňového přiznání však ministerstvo neodložilo, ta základní tedy zůstává 1. dubna. Kdo podá přiznání ve standardním termínu, dostane včas i případný přeplatek. Kdo to nestihne, nemusí předem nic hlásit ani prokazovat souvislost s koronavirem – pak stačí podat přiznání do 1. července.

S námi přiznání nebolí

Skřipeček

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? 

Rychle, spolehlivě a bezbolestně?

Máme řešení!

Krok ministerstva financí se automaticky nevztahoval na přehledy o příjmech a výdajích. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a po ní i další členové Svazu zdravotních pojišťoven nicméně už před pár dny ujistily, že po dobu tří měsíců také odpustí všechny sankce. K odkladu samotného termínu ale byla potřeba změna zákona, kterou dnes – pokud jde o zdravotní pojištění – schválili poslanci.

Očekává se, že stejný odklad udělá i státní Česká správa sociálního zabezpečení, která spravuje sociální pojištění. Jasnou informaci podnikatelům však zatím nedala ani ona, ani ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které spadá. Odklad lhůty pro podání přehledu ČSSZ neobsahuje ani novela, kterou do sněmovny poslala vláda (týká se odpuštění minimálních plateb na sociální i zdravotní pojištění za březen až srpen 2020).

„Termín pro podání přehledu OSVČ za rok 2019 letos připadá na 4. květen, což je až za šest týdnů. Ale i touto problematikou se aktuálně zabýváme,“ říká k tomu bez bližších podrobností Jan Brodský z tiskového oddělení ministerstva.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Velká výměna. Skoro tři miliony klientů VZP dostanou nové průkazy

7. 8. 2024 | Kateřina Hovorková

Velká výměna. Skoro tři miliony klientů VZP dostanou nové průkazy

Všeobecná zdravotní pojišťovna provádí největší výměnu průkazů pojištěnců za posledních deset let. Nové kartičky posílá automaticky, není nutné o ně žádat. Co ale dělat, když nepřijde?... celý článek

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

10. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) varuje před novým trikem online podvodníků. Tentokrát jde o zprávy, které rozesílají na aplikaci WhatsApp spolu s odkazem na fiktivní web, kde se... celý článek

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Partners Financial Services