První zdravotní pojišťovna přispěje na psychoterapii

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 12. 2020 | 1 komentář
První zdravotní pojišťovna přispěje na psychoterapii

Zdroj: Shutterstock

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začíná nabízet proplacení psychoterapeutických služeb. Pojištěncům tak uhradí až deset lekcí u vybraných specialistů.

Pilotní projekt s názvem Zvýšení dostupnosti psychosociální podpory připravila státní VZP spolu s ministerstvem zdravotnictví a Radou vlády pro duševní zdraví. Reaguje na to, že podle studie Národního ústavu duševního zdraví stoupl v době současné epidemie výskyt duševních onemocnění z 20 % na 33 %. 

Do projektu se zapojilo 210 terapeutů z různých krajů, kteří garantovali kapacitu až pro 20 nových pacientů s maximální cenou za hodinové sezení 700 Kč. Seznam těchto odborníků je na webu pojišťovny.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Příspěvek může získat klient VZP starší 18 let. Vybere si terapeuta ze seznamu a prostřednictvím e-mailové adresy opatrujse@vzp.cz zažádá pojišťovnu o přidělení finančních prostředků. Pokud se na něj dostane, absolvuje u vybraného terapeuta vstupní konzultaci, která rozhodne, zda budou v sezeních pokračovat.

Pokud ano, hradí si klient hodiny u terapeuta nejprve sám a následně je vyúčtuje VZP. Maximálně si lze takto nechat proplatit deset sezení. Ta mohou proběhnout prezenčně nebo online formou.

Pilotní projekt se uskuteční v období od 7. prosince 2020 do 31. května 2021, nebo do vyčerpání přidělených peněz. Poté ho čeká vyhodnocení.

„Doufáme, že tímto příspěvkem pomůžeme klientům, kteří se v současné době potýkají s psychickými obtížemi a váhají, zda navštívit psychoterapeuta. Návštěva u těchto odborníků bývá finančně náročnější,“ říká Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP pro služby klientům.

Duškov upozorňuje, že odkládání pomoci v této oblasti může vyústit až v chronické obtíže. Je tedy důležité, aby lidé pečovali o své psychické zdraví a své problémy řešili včas.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Velká výměna. Skoro tři miliony klientů VZP dostanou nové průkazy

7. 8. 2024 | Kateřina Hovorková

Velká výměna. Skoro tři miliony klientů VZP dostanou nové průkazy

Všeobecná zdravotní pojišťovna provádí největší výměnu průkazů pojištěnců za posledních deset let. Nové kartičky posílá automaticky, není nutné o ně žádat. Co ale dělat, když nepřijde?... celý článek

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

10. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) varuje před novým trikem online podvodníků. Tentokrát jde o zprávy, které rozesílají na aplikaci WhatsApp spolu s odkazem na fiktivní web, kde se... celý článek

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Partners Financial Services