Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 26. 2. 2024
Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

Zdroj: Shutterstock

Od dubna začne Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) velkou výměnu průkazů pojištěnce. Nový průkaz s platností na dalších deset let obdrží lidé, kterým v letošním roce vyprší platnost stávajícího průkazu. O průkaz není nutné žádat, VZP je bude rozesílat automaticky. Celkem se výměna týká téměř 2,74 milionu osob.

„Nový průkaz pojištěnci obdrží vždy nejméně 30 dní před uplynutím platnosti stávajícího průkazu, a to automaticky do poštovní schránky na adresu aktuálně evidovanou u VZP. V průvodním dopise najdou všechny potřebné informace vysvětlující, jak a kde jej používat. Starý průkaz mohou klienti vrátit na kterékoli pobočce, není to však povinné, znehodnotit ho mohou sami,“ říká mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

U většiny pojištěnců je doručovací adresou jejich adresa trvalého pobytu. Pokud klient v minulosti VZP nahlásil jinou doručovací adresu, ale potom se přestěhoval nebo má novou doručovací adresu z jiného důvodu, měl by změnu pojišťovně co nejdříve oznámit. 

Pojišťovna také lidi nabádá, aby si zkontrolovali, že mají svou poštovní schránku označenu celým svým jménem a příjmením. „V rámci předchozích hromadných výměn průkazů pojištěnců se VZP setkala s vracením zásilek také kvůli nedostatečnému označení poštovní schránky,“ připomíná Plívová. 

Mluvčí zároveň varuje před podvodným jednáním, které by mohla akce s výměnami kartiček spustit. „Pracovníci VZP nebudou pojištěnce předem nijak oslovovat, obcházet nebo kontrolovat například to, kdy jim průkaz končí. Pokud by klienti byli někým v této souvislosti kontaktováni, jde velmi pravděpodobně o podvodné jednání,“ upozorňuje. 

Lidé, jimž platnost průkazu už skončila (datum je vyznačen na přední straně plastového průkazu) a dosud neobdrželi nový, o něj mohou požádat přes internet, na pobočce nebo prostřednictvím informačního centra VZP.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

10. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) varuje před novým trikem online podvodníků. Tentokrát jde o zprávy, které rozesílají na aplikaci WhatsApp spolu s odkazem na fiktivní web, kde se... celý článek

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Limity u pracovních dohod se změní později a jinak. Potvrzeno

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Limity u pracovních dohod se změní později a jinak. Potvrzeno

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Partners Financial Services