Velká výměna. Skoro tři miliony klientů VZP dostanou nové průkazy

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 7. 8. 2024
Všeobecná zdravotní pojišťovna provádí největší výměnu průkazů pojištěnců za posledních deset let. Nové kartičky posílá automaticky, není nutné o ně žádat. Co ale dělat, když nepřijde? Ošetří vás lékař?
Velká výměna. Skoro tři miliony klientů VZP dostanou nové průkazy

Zdroj: Shutterstock

Všeobecná zdravotní pojištovna (VZP) rozesílá skoro polovině klientů nové průkazy. Kartičku pojištěnce s platností na dalších deset let obdrží lidé, kterým v letošním roce vyprší platnost stávajícího průkazu. O průkaz není nutné žádat, VZP je posílá automaticky.  

„Celkově se výměna týká 2,739 milionů pojištěnců. Doposud bylo odesláno 1,4 milionů nových průkazů,“ upřesňuje mluvčí VZP Viktorie Plívová. 

Nové průkazy přijdou lidem do poštovní schránky na doručovací adresu, kterou u nich pojišťovna eviduje. A to nejméně do 30 dní před uplynutím platnosti stávajícího průkazu. Datum platnosti je vyznačeno na jeho přední straně. Součástí zásilky je také průvodní dopis s vysvětlujícími informacemi. 

Staré průkazy mohou lidé vrátit na kteroukoli pobočku VZP, není to ale povinné. „Průkaz může znehodnotit pojištěnec také sám, například rozstřihnutím,“ říká Plívová. 

Mluvčí doporučuje lidem, kteří měnili adresu, aby si zkontrolovali, zda mají u VZP uvedenou tu aktuální. „Oznámení o změně doručovací adresy může klient provést osobně na kterékoli pobočce VZP, prostřednictvím Informačního centra, případně vyplněním a odevzdáním formuláře Přihláška a evidenční list pojištěnce. Změnu doručovací adresy je pojištěnec povinen oznámit své zdravotní pojišťovně do 30 dnů ode dne, kdy ke změně došlo,“ upozorňuje. 

U většiny klientů je doručovací adresou jejich adresa trvalého pobytu. Korespondenční adresa však může být odlišná od adresy trvalého pobytu a je platná do odvolání. 

„Pojištěncům také doporučujeme zkontrolovat jmenovku na poštovní schránce. Aby mohla být zásilka s průkazem pojištěnci správně doručena, musí být poštovní schránka označena celým jménem a příjmením,“ připomíná Plívová. 

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Pracovníci VZP nebudou pojištěnce nijak oslovovat, upozorňovat, obcházet nebo osobně kontrolovat například to, kdy jim průkaz končí. Pokud by pojištěnci byli někým v této souvislosti kontaktováni, jde podle VZP velmi pravděpodobně o podvodné jednání. 

Pojištěnci, kterému skončila platnost průkazu a dosud neobdržel nový, například kvůli neaktuální doručovací adrese, by se měl obrátit na VZP a požádat o opětovné zaslání. Kromě poboček nebo informačního centra to lze udělat i prostřednictvím aplikace Moje VZP. Pracovníci pojišťovny problém prověří a zajistí náhradní doručení nového průkazu na aktuální doručovací adresu. 

I s propadlým průkazem by ale lidé měli být ošetřeni. „Při návštěvě zdravotnického zařízení je pacient povinen se prokázat právě platným průkazem pojištěnce. Výjimkou jsou akutní stavy v případě nutnosti bezodkladné péče. Pokud platný průkaz nemá, protože mu ještě nedorazil, může zažádat o vystavení náhradního dokladu, kterým je Potvrzení dočasně nahrazující EHIC. Toto potvrzení má platnost tři měsíce od data vystavení,“ uklidňuje Plívová.

Plastový průkaz i papírový náhradní doklad jsou rovnocenné, tímto náhradním dokladem se tedy lze prokazovat u lékaře. Stejný postup platí i v případě nutného ošetření v zemích Evropské unie a ve Spojeném království. 

Podobně velkou akci s rozesíláním nových průkazů měla VZP právě před deseti lety, kdy měnila kartičky skoro čtyřem milionům klientů. VZP má téměř šest milionů klientů a je největší ze sedmi zdravotních pojišťoven v Česku. 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

10. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) varuje před novým trikem online podvodníků. Tentokrát jde o zprávy, které rozesílají na aplikaci WhatsApp spolu s odkazem na fiktivní web, kde se... celý článek

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Limity u pracovních dohod se změní později a jinak. Potvrzeno

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Limity u pracovních dohod se změní později a jinak. Potvrzeno

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Partners Financial Services