Axa odchází z Česka, její aktivity kupuje Uniqa

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 8. 2. 2020 | 6 komentářů
Pojišťovnu a penzijní i investiční společnost převezme Uniqa.

Finanční skupina Axa prodá své aktivity v Česku, Polsku a na Slovensku. Oznámila to její francouzská centrála. Za jednu miliardu eur je koupí společnost Uniqa Insurance Group.

Obchod ještě musí schválit regulátoři, dokončen má být ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Axa v Česku provozuje pojišťovnu, penzijní společnost i investiční společnost. Do konce roku 2013 působila v Česku také Axa bank, poté se ale skupina rozhodla soustředit jenom na pojištění. Klienti tehdy dostali doporučení přejít k UniCredit Bank. 

Hrajte na jistotu

O chystaném odchodu ze tří zemí střední Evropy psala už v říjnu agentura Reuters. Podle ní jde o součást restrukturalizace. 

Původem francouzská Axa zaměstnává celosvětově 171 tisíc lidí a má 105 milionů klientů ve víc než šedesáti zemích. V Česku a na Slovensku jí v roce 2018 stoupl čistý zisk skoro o třetinu na 725 milionů korun. Na českém a slovenském trhu má 1,6 milionu retailových klientů a 527 zaměstnanců.

Rakouská pojišťovací skupina Uniqa působí v Česku už od roku 1993. Obsluhuje tu kolem 800 tisíc klientů, podle objemu pojistného byla loni sedmou největší na trhu s podílem 5,5 %. 

„Axa nám nyní přinese v Česku dodatečných 800 tisíc klientů, na Slovensku 750 tisíc a v Polsku 3,2 milionu. V žebříčku podle předepsaného pojistného díky tomu poskočíme v Česku a Polsku na pozici pětky, na Slovensku si upevníme čtvrté místo,“ říká Andreas Brandstetter, šéf Uniqa Insurance Group.

„Předmětem akvizice jsou životní a neživotní pojišťovny, investiční společnosti, penzijní fondy a servisní společnosti AXA v uvedených třech zemích. Celkem jde o pět milionů klientů, 2100 zaměstnanců a 800 milionů eur na pojistném,“ dodává Brandstetter.

Vídeňská centrála Uniqa na dotaz webu Peníze.cz potvrdila, že má zájem převzít od Axy nejenom pojištění, ale i penzijní fond a investiční společnost. „Aktivity spojené s penzijní a investiční společností považujeme za část vhodně doplňující nabídku finančních služeb v České republice. Hodláme tuto oblast rozvíjet a nabízet. Proto také není žádný odprodej plánován,“ uvedla firma. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 2. 2020 0:39, Martin

V životě už ne skupinu Uniqua!!!! Jsou to vychcanci, ještě, že je tady článek, okamžitě ruším investice, této společnosti už nesverim jedinou korunu

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 2. 2020 6:00, Bývalý klient

Grázl přebírá zloděje. Z bláta do louže. Ani jedno už nikdy více.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Problém s pojišťovnou? Zkuste ombudsmanku. Vysvětlíme, jak na to

30. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Problém s pojišťovnou? Zkuste ombudsmanku. Vysvětlíme, jak na to

Spory mezi spotřebiteli a pojišťovnami řeší už pět let právníci v kanceláři ombudsmanky Aleny Mackové. V rozhovoru říká, co nejčastěji lidem vadí, jaké problémy řeší, jaké šance na... celý článek

Stáří je byznys. Proč pojišťovna Simplea postaví důchoďák, vysvětluje její šéf

8. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ, Martin Vlnas

Stáří je byznys. Proč pojišťovna Simplea postaví důchoďák, vysvětluje její šéf

Pojištění dlouhodobé péče není v Česku úplnou novinkou, ale Simplea přichází s důvtipnou inovací. Zákazníkům nabízí v případě potřeby buď peníze, nebo záruku místa v zařízení pro dlouhodobou... celý článek

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Vyléčené z rakoviny začnou považovat za zdravé. Po kolika letech a u jakých pojišťoven?

22. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Vyléčené z rakoviny začnou považovat za zdravé. Po kolika letech a u jakých pojišťoven?

Pojišťovny zveřejnily tabulku, od kdy budou onkologické pacienty po úspěšné léčbě považovat za zdravé. Lidé pak získají nárok na rovné podmínky při uzavírání životních pojistek a dalších... celý článek

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Partners Financial Services