Vyléčené z rakoviny začnou považovat za zdravé. Po kolika letech a u jakých pojišťoven?

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 22. 5. 2024
Pojišťovny zveřejnily tabulku, od kdy budou onkologické pacienty po úspěšné léčbě považovat za zdravé. Lidé pak získají nárok na rovné podmínky při uzavírání životních pojistek a dalších finančních produktů.
Vyléčené z rakoviny začnou považovat za zdravé. Po kolika letech a u jakých pojišťoven?

Zdroj: Shutterstock

Říká se tomu právo být zapomenut. Tedy: po určité době od vyléčení se z těžké nemoci být považován za zcela zdravého člověka. A získat tím možnost sjednat si pojištění nebo i další finanční produkty za stejných podmínek jako lidé bez onkologické zkušenosti. Tedy levněji a s méně výlukami.

Toto právo začne ctít deset pojišťoven, které se dohodly s ministerstvem zdravotnictví na dodržování samoregulačního standardu. Ten se týká rovného přístupu k osobám po onkologickém onemocnění.  

Úspěšnost onkologické léčby v Česku zmapoval Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Podle výsledků studie teď budou pojišťovny přesněji hodnotit rizikovost pacientů a stanoví si pro konkrétní diagnózy termín „zapomnění“.

Každá pojišťovna si termíny upravila podle svých statistik, nicméně jsou podobné. U některých diagnóz s lehčím průběhem onemocnění budou pacienti považováni za zdravé po pěti letech, u jiných až po deseti letech. Podrobnosti ukazuje následující tabulka.

Kdy budou pojišťovny považovat bývalé onkologické pacienty za vyléčené. TabulkaZdroj: ČAP

Tabulku zvětšíte kliknutím

„Získat životní pojištění či řadu jiných finančních produktů bylo dosud pro lidi, kteří se léčili s rakovinou, v řadě případů obtížné. Pojišťovny s nimi buď neuzavíraly smlouvy nebo jim zvyšovaly ceny svých produktů navzdory tomu, že pacienti léčbu ukončili už před lety a jsou zdraví. To se však nyní mění,“ říká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. 

Standard se dobrovolně zavázaly dodržovat tyto pojišťovny: Allianz pojišťovna, Generali Česká pojišťovna, BNP Paribas Cardif Pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna, Kooperativa, Maxima, KB pojišťovna, ČSOB pojišťovna, NN životní pojišťovna, SV pojišťovna.

Ty také zřídily kontaktní e-mailové adresy určené pro komunikaci s pacientskými organizacemi, kde jsou připraveny se problematice specializovaně věnovat. E-mailové adresy pro tento účel zřídily také pojišťovny Simplea, Uniqua a Youplus.  

Právo na zapomenutí znamená, že pojišťovny nebudou k vyléčené diagnóze při hodnocení rizika pacienta vůbec přihlížet, vysvětluje Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven (ČAP). To výrazně zlevní například cenu životního pojištění. A tím i dalších finančních produktů, především hypoték a spotřebitelských úvěrů

Výhodnější životní pojištění? Jde to!

Srovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a najdeme vám výhodnější podmínky.

„Standard ČAP požaduje u nejčastějších diagnóz stanovit lhůtu od vyléčení, po jejímž uplynutí nebudeme uplatňovat přirážky ani výluky u pojištění smrti. Ale v řadě případů jsme schopni, pokud je zdravotní stav žadatele dobrý, ho pojistit ještě dříve, než uplyne námi zveřejněná lhůta a případě pojistit i další rizika, jako je například invalidita nebo nemocenské či úrazové pojištění,“ tvrdí Jan Marek, mluvčí Generali České pojišťovny. 

Pojišťovna podle něj vychází nejenom ze studie ÚZIS, ale i z vlastních dat klientů po onkologickém onemocnění. „Proto jsme do seznamu nejčastějších nádorových diagnóz přidali ještě jednu navíc, a to diagnózu C54 – zhoubný novotvar těla děložního, který se u klientek vyskytoval poměrně často,“ dodává Marek. Na riziko smrti se chce pojistit u Generali ČP zhruba sto onkologických pacientů ročně, upřesňuje.

Matoušek připomíná, že na straně vyléčených pacientů existuje několik bariér, které teď mohou padnout. „Jednalo se o nedostatečnou informovanost o tom, jaké onkologické onemocnění pojišťovny pojišťují a jak a ke kterým vyléčeným chorobám přistupují. Svoji roli sehrával také strach z odmítnutí a v neposlední řadě i složitější proces přijetí do pojištění,“ říká Matoušek. 

Závazek pojišťoven potěšil Michaelu Tůmovou ze spolku Hlas onkologických pacientů. „Jsme velmi rádi, že pojišťovny v krátkém čase přistoupily k samoregulačnímu standardu, který jde v mnohém nad rámec podmínek dalších evropských zemí, které právo na zapomenutí přijaly. Za to pojišťovny získávají klienty, kteří na své zdraví opravdu dbají. Myslím si, že vyléčený onkologický pacient je pro pojišťovny bezpečnější než kouřící tlusťoch,” konstatuje Tůmová.    

K čemu se pojišťovny zavázaly?

  • Pojišťovny se zavazují, že při sjednání pojištění na riziko smrti na smlouvě životního pojištění budou k osobám, u nichž bylo dříve diagnostikováno onkologické onemocnění, přistupovat spravedlivě.
  • Pojišťovny se dále zavazují, že budou sledovat a zohledňovat pokroky v medicíně a nové léčebné postupy, které prokazatelně snižují riziko smrti.  
  • Každá pojišťovna vytvoří seznam onkologických diagnóz, vůči nimž nebude při žádosti osoby o životní pojištění pro případ smrti ve vztahu k soukromé hypotéce či spotřebitelskému úvěru tuto onkologickou anamnézu zohledňovat, a to po uplynutí pojišťovnou stanovené doby od vyléčení. 
  • Pojistitelé nebudou žádost o pojištění zamítat ani účtovat vyšší pojistné nebo snižovat pojistné plnění ze smlouvy, pokud již objektivně neexistuje zvýšené riziko smrti spojené s předchozím onkologickým onemocněním nebo jeho léčbou.  
  • Pojišťovny uveřejní na svých internetových stránkách obecné informace o přístupu k pacientům, kterým bylo diagnostikováno onkologické onemocnění a kteří mají zájem o uzavření životního pojištění. Pojišťovny rovněž na svých stránkách uveřejní seznam onkologických diagnóz včetně lhůt, po jejichž uplynutí nebudou tyto diagnózy při žádosti osoby o životní pojištění pro případ smrti ve vztahu k hypotéce či spotřebitelskému úvěru zohledňovat.
  • Pokud některá z členských pojišťoven vede seznam výluk onkologických diagnóz v určitém stupni diferenciace (kdy není možné uzavřít životní pojištění pro případ smrti) vycházející z objektivních příčin založených na aktuálním stavu medicínských poznatků, uveřejní tyto informace na svých webových stránkách.  
  • Pokud předchozí diagnóza onkologického onemocnění vedla k odmítnutí uzavření životního pojištění pro případ smrti nebo měla dopad na výši pojistného, pojišťovny poskytnou žadateli jasné a srozumitelné informace o důvodech tohoto rozhodnutí.  
  • Každá pojišťovna zřídí specializovanou kontaktní e-mailovou adresu, kam mohou pacientské organizace směřovat své dotazy, stížnosti a další podání týkající se přístupu pojišťoven k pacientům, kteří prodělali onkologické onemocnění.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Stáří je byznys. Proč pojišťovna Simplea postaví důchoďák, vysvětluje její šéf

8. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ, Martin Vlnas

Stáří je byznys. Proč pojišťovna Simplea postaví důchoďák, vysvětluje její šéf

Pojištění dlouhodobé péče není v Česku úplnou novinkou, ale Simplea přichází s důvtipnou inovací. Zákazníkům nabízí v případě potřeby buď peníze, nebo záruku místa v zařízení pro dlouhodobou... celý článek

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Partners Financial Services