Facebook: Analytická společnost Cambridge Analytika zřejmě získala údaje až o 87 milionech lidí

Analytická společnost Cambridge Analytika zřejmě získala údaje až o 87 milionech uživatelů internetové sítě Facebook (z nichž vetšina je z USA). Dosud se hovořilo o neoprávněném získání dat od 50 milionů uživatelů Facebooku.

Společnost Facebook dále uvedla, že  informace  o většině z 2 miliard uživatelů mohly být nevhodným způsobem zpřístupněny.
Společnost tak dala nový důkaz o jejím kritickém neuspěchu ochránit soukromí svých uživatelů, zatímco díky poskytování těchto informací generovala příjmy v řádech miliard dolarů.


Technologický gigant oznámil, že odstranil vlastnost, která umožňovala uživatelům Facebooku vkládat telefonní čísla a emailové adresy do vyhledávacího nástroje.
Tato vlastnost byla zneužívána ke sbírání informací o veřejných profilech.


„Vzhedem k rozšířenosti a sofistikovanosti této aktivity mohly být profily většiny uživatelů tímto způsobem sledovány,“ uvedla společnost. „Proto jsme se rozhodli tuto vlastnost uvést mimo provoz.“


Kolem 270 000 uživatelů sdílelo informace o sobě a svých přátelích prostřednictvím stažené aplikace na osobnostní kvízy.
Tyto informace byly poté zasílány přímo společnosti Cambridge Analytika.


Akcie společnosti Facebook Inc. v premarketu rostou o 2,06 % na 158,3 USD.


Zdroj: Bloomberg, ČTK


Marek Šilhart, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services