Ranní přehled: 11/04/18; makro, Volkswagen, Facebook

Zprávy z finančních trhů, 11. 4. 2018 08:50
PX: 1,125 bodů (-0,1 % d/d); objem:  706 mil. Kč
 
Komentář k trhu
Pražská burza nedokázala zachytit pozitivní náladu na globálních trzích a uzavřela v úterý na červené nule.
Nejvíce ji tížila mediální skupina CME (-2,1 %), která se ráno dokonce obchodovala slabší o téměř pět procent.
Zvýšené zobchodované objemy, zejm. v zámoří, i prudká cenová reakce dává tušit, že by mohlo docházet k prodejům části akcií z využitých warrantů.
Mezi klesající tituly se dále zařadil i ČEZ (-0,6 %), který i přes rostoucí cenu elektrické energie a emisních povolenek nedokázal udržet pondělní zisky.
Na opačné straně spektra se umístily rakouské Erste Group (+0,4 %) i VIG (+0,4 %), které jednak korigovaly ztráty ze začátku týdne, navíc tradičně nejvíce korelují s vývojem za západními hranicemi. Domácí finanční instituce Komerční banka (+0,0 %) i Moneta (+0,2 %) se držely kolem zelené nuly, nicméně blížící se dividenda měla velmi pozitivní vliv na jejich zobchodované objemy.
 
Inflace – březen
Inflace v březnu podle očekávání dál zvolnila na 1,7 % r/r (1,8 % v únoru), což je nejnižší úroveň od listopadu 2016.
Vůči únoru spotřebitelské ceny v průměru klesly o 0,1 % m/m, a to hlavně kvůli cenám potravin (-0,6 % m/m). Potraviny také stojí za zpomalením celkové meziroční inflace, kde kromě březnového poklesu hlavně odeznívá loňský výrazný růst u některých položek.
Ceny potravin tak rychle zpomalují svůj meziroční růst (1,9 % r/r; 2,3 % v únoru; 4,5 % v lednu), v březnu k celkové inflaci ceny potravin přispěly jen 0,3 procentními body, což je třetinový příspěvek, než měly potraviny v říjnu.
Ve zbytku spotřebitelského koše (mimo potraviny) zůstává vývoj cen nadále až nečekaně klidný a celkově vykázaná inflace příliš neodráží dynamický vývoj ekonomiky (např. růst mezd, maloobchodní tržby).
Očekáváme, že ve zbytku roku by inflace měla kolísat kolem úrovně 2 % a ČNB nebude spěchat se zvyšováním sazeb.
Zvýšení sazeb nečekáme dřív než ve 4Q/2018.
 
Nezaměstnanost – březen
Míra nezaměstnanosti v březnu podle očekávání poklesla o 2 desetiny na 3,5 % (4,8 % v březnu 2017). Pokles nezaměstnanosti jde z velké části připsat na vrub sezónních faktorů.
Růst ekonomiky vytváří silnou poptávku po zaměstnancích a počet volných míst vzrostl na nový rekord (na 254 tis. z 239 tis.). Následně je jasným znakem přehříváním trhu práce skutečnost, že poprvé v historii je počet volných pracovních míst (254 tis.) vyšší než počet nezaměstnaných schopných nastoupit do zaměstnání (239 tis.).
Během 2Q by míra nezaměstnanosti měla klesnout pod 3 %.  Za celý rok očekáváme průměrnou míru nezaměstnanosti 3,1 % (vloni 4,2 %).
 
Komentář k americkému trhu
Ukľudnenie na americké akciové trhy priniesol čínsky prezident, ktorý vyvolal nadeje na urovnanie americko-čínskych vzťahov.
Na dané nádeje zareagovali indexy rastom, ktoré udržali až do konca obchodného dňa.
Indexy pripisovali bezmála 2%.
Vyššie im dopomáhal aj energetický sektor, ktorý si pripisoval tučné zisky vďaka rope.
Daná komodita (WTI) pripísala včera 3,3 % a za posledné dva dni to je 5,6 % a to vďaka napätiu na blízkom východe.
Akcie Facebook +4,5%, kde Mark Zuckerberg vypovedal pred kongresom, že sa cíti viazaný aby sa neopakoval daný škandál a urobí všetko pre jeho nápravu.
Sprint +17,12 % po obnovení rokovaní o možnej fúzii s T-Mobile US.
 
 

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services