Pravidelný týdenní komentář k trhu

Zprávy z finančních trhů, 13. 4. 2018 17:38
Dění na světovém trhu
Začátek týdne byl zasažen novými sankcemi USA vůči Rusku.
Konkrétní ruská aktiva reagovala výrazně negativně, ale prodejnímu tlaku se nevyhnula téměř žádná tamní aktiva.
Například ruský rubl vůči americkému dolaru za týden oslabil o 6,9 % t/t.
Trh se dále připravuje na další možné kroky (odpověď Ruska či další dodatky USA). V průběhu týdne slova čínského prezidenta mírnila obavy o rozpoutání obchodní války mezi Čínou a USA, což mělo naopak pozitivní dopad na finanční trhy.
Avšak trh byl vystaven ještě jedné zkoušce a to novému tweetu od amerického prezidenta, který oznámil možnost vojenského řešení v Sýrii. Tato informace však byla poměrně rychle mírněna i samotným Trumpem. Začátek výsledkové sezóny byl prozatím pozitivním faktorem. Nicméně je nutné upozornit, že se jednalo teprve o pár (30 z 500) společností.
Celková reakce akciového trhu byla kladná.
I domácí trh prostřednictvím indexu PX zakončil týden v zelených číslech.
Konkrétně pak přidal 0,5 % t/t na 1134 bodů.
 
Společnosti na BCPP
Z domácích informací nás zaujal ČEZ, který oznámil, že kvůli kontrole potrubí v sekundární části odstaví 4. blok jaderné elektrárny Dukovany.
Podle odhadů by neplánovaná odstávka měla trvat do 22. 4. 2018.
Je pravděpodobné, že k podobné kontrole dojde i na zbývajících blocích.
Neplánované odstávky jaderných zdrojů byly především v minulém roce poměrně horké téma, které nesvědčilo titulu. ČEZ zakončil týden na 537 Kč (+3,3 % t/t).
 
CME se s United Group dohodla na prodloužení termínu na prodej chorvatských a slovinských televizí.
Tzv.
Long Stop Date, tj. doba, do níž může jedna ze stran odstoupit od dohody, se prodlužuje do 30. 6. 2018.
Z našeho pohledu jde pouze o technickou úpravu vzhledem ke zdržení způsobenému chorvatským regulátorem. CME zakončila páteční seanci na 85,7 Kč (+4,1 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií týdne bylo VIG (667 Kč; -3,2 % t/t). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace.
Technicky došlo především na začátku týdne k významnému propadu rakouských finančních titulů v návaznosti na sankce USA vůči Rusku.
Například rakouská Raiffeisenbank má v Rusku své zastoupení.
Během týdne se pak tato aktiva stále potýkala s prodejními objednávkami. Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla CME (85,7 Kč; +4,1 % t/t). CME pouze oznámila, že se dohodla na prodloužení možnosti vypořádání prodeje chorvatských a slovinských aktiv.
Technicky došlo v předminulém týdnu k výraznému propadu, který se během následujících dní narovnával. Investoři mohou spekulovat na výkyvy ceny, které mohou být způsobeny plánovanou přeměnou derivátových produktů na akcie v následujících týdnech.
 
 
Výhled na příští týden
Nadále se trh bude soustředit na twitterový účet Donalda Trumpa, ale větší váha by se měla přesouvat na výsledkovou sezónu za 1Q18.
Pozornost se bude soustředit na velké bankovní domy, technologie, ale například i na páteční GE, které aktuálně prochází nelehkým obdobím. Celkově očekáváme, že na trhu bude přetrvávat volatilní obchodování, ale s výraznějším vlivem výsledkové sezóny se domníváme, že by se mohla prosadit nákupní nálada.
 
Z domácího trhu připomeneme důležitá data.
V pondělí (16. 4. 2018) jsou akcie Komerční banky naposledy obchodovány s nárokem na hrubou dividendu 47 Kč (4,9% hrubý div. výnos). Následně pak ve středu (18. 4. 2018) jsou naposledy obchodovány s nárokem na hrubou dividendu akcie Philip Morris ČR, která je ve výši 1080 Kč (6,1% hrubý div. výnos).  
 
Z makroekonomického výhledu se v USA zaměříme na pondělní maloobchodní tržby (oček. 0,4 po -0,1 % m/m) a úterní průmyslovou produkci (oček. 0,3 po 0,9 % m/m). V průběhu týdne budeme sledovat i pravidelná data z trhu nemovitostí.
V Německu budeme sledovat úterní indexy ZEW, kde se očekává výrazné ochlazení.
V Číně se zaměříme na úterní HDP za 1Q18 (oček. beze změny 6,8 % r/r) a průmyslovou produkci (oček 6,4 po 6,2 % m/m). 

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services