ČR - ČNB beze změny, výhled nadále opatrný i přes nečekaný 1 hlas pro zvýšení sazeb

Dnešní zasedání bankovní rady České národní banky bylo bez větších překvapení.
Stejně jako v březnu bankovní rada ponechala úrokové sazby (0,75 %) beze změny, ale tentokrát hlasování nebylo jednomyslné (6:1), když jeden člen (pravděpodobně Benda) hlasoval pro zvýšení sazeb (na 1,00 %). Ovšem bankovní rada jako celek opět naznačila, že letos neplánuje spěchat se zvyšování úrokových sazeb.
 
Nová prognóza – pokračující růst, ale inflace pod cílem
Základem opatrného přístupu k utahování měnové politiky zůstává prognóza, jejíž novou verzi představil guvernér Rusnok na tiskové konferenci. Obecně vůči předchozí verzi (únor) k výrazným změnám nedošlo. ČNB mírně zlepšila růstový výhled, ale naopak mírně snížila výhled pro inflaci, která by letos a celý příští rok měla zůstat pod cílovou úrovní 2 %.
Utlumený inflační výhled pak vysvětluje, proč ČNB v prognóze očekává stagnaci sazeb a jejich růst až „od přelomu let 2018 a 2019“.
 

Prognóza

CPI

HDP

3M PRIBOR

CZK/EUR (průměr)

 

2Q/19

3Q/19

2018

2019

2018

2019

2018

2019

květen 2018

1,7 %

1,8 %

3,9 %

3,4 %

0,9 %

1,6 %

25,0

24,4

únor 2018

1,8 %

1,8 %

3,6 %

3,2 %

0,9 %

1,7 %

24,9

24,5

Zdroj: ČNB
 
Kurz koruny – nejistota, ale nikoliv problém
ČNB zopakovala svoji optimistickou prognózu pro kurz koruny, kdy na konci letošního roku očekává průměrný kurz 24,6 CZK/EUR.
Guvernér Rusnok uvedl, že slabší kurz sice může uspíšit zvyšování sazeb, ale na druhou stranu současný slabší kurz koruny považuje jen za odchylku v rámci prognózy, nikoliv za důvod měnit úrokové sazby.
Rusnok také zdůraznil, že kurz koruny je jeden z faktorů nejistoty prognózy a že současné úrovně koruny nepředstavují pro bankovní radu žádný problém.
 
Nejistoty prognózy
Bankovní rada vyhodnotila rizika prognózy jako vyrovnaná (v březnu – mírně protiinflační). Za hlavní nejistoty vedle kurzu koruny bankovní rada označila sílu a skladbu inflačních tlaků, kdy na jedné straně stojí tlaky z napjatého trhu práce a na straně druhé růst produktivity.
Poslední nejistotou je vývoj v zahraničí, kam hlavně patří další kroky ECB.
Pokračující uvolněná politika ECB omezuje prostor ČNB razantně zvyšovat sazby.
 
Náš výhled se zatím nemění. ČNB letos sazby rychle měnit nebude, případné nejbližší zvýšení sazeb leží až na konci 2018 (listopad).
 
Koruna v reakci na tiskovou konferenci guvernéra ČNB reagovala posílením, postupně přidala 13 haléřů a posunula se na 25,47 CZK/EUR.
Impulzem asi byl jeden hlas pro zvýšení sazeb.
Výnosy na peněžním trhu a dluhopisovém trhu nepatrně vzrostly.
 
 

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services