ČR - Inflace v dubnu mírně vzrostla

Zprávy z finančních trhů, 10. 5. 2018 10:25

Inflace v dubnu podle očekávání zrychlila na 1,9 % r/r (1,7 % v  březnu). Vůči březnu spotřebitelské ceny v průměru vzrostly o 0,3 % m/m. Nahoru rostly ceny v řadě položek – kvůli sezónnosti u obuvi a oblečení (3,4 % m/m), u bydlení (0,4 % m/m) kvůli vyšším nájmům a také rostly ceny pohonných hmot (1,3 %), které se již postupně dostaly na roční maxima.  V dubnu také vzrostly ceny cigaret a alkoholických nápojů (1,0 % m/m). Tyto růstové položky částečně kompenzoval pouze další pokles cen potravin (-0,6 % m/m).

Za nárůstem celkové inflace v dubnu stal vyšší příspěvek cigaret a alkoholických nápojů, což je podobně volatilní položka jako potraviny.
U ostatní položek k výraznému posunu nedošlo.
Celkově inflační obrázek se nemění, velmi pomalu letos zrychluje jádrová inflace (bez volatilních položek jako potraviny a energie), ale vzhledem k dynamickému vývoji ekonomiky (např. růst mezd) je inflační vývoj stále až nečekaně klidný.
Očekáváme, že ve zbytku roku by celková inflace měla kolísat kolem úrovně 2 %, což umožní ČNB nespěchat se zvyšováním sazeb.
Zvýšení sazeb nečekáme dřív než ve 4Q/2018.

Koruna k euru po výsledcích inflace posílila o 10 haléřů na 25,46 CZK/EUR.


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services