Týdenní komentář

Dění na světovém trhu

Investoři v uplynulém týdnu sledovali politické dění v Itálii a Španělsku a uvalení cel na hliník a ocel ze strany USA pro Kanadu, Mexiko a EU.
V Itálii došlo k uklidnění situace a v pátek prezident přijal upravenou vládu, která by měla být vedena apolitickým Giuseppe Contem. Ve Španělsku pak podle očekávání parlament v pátek vyslovil nedůvěru vládě.
Dosavadní premiér Rajoy bude nahrazen předsedou socialistů Pedro Sánchezem. USA zrušilo dva měsíce trvající výjimku na cla pro dovoz hliníku a oceli pro Kanadu, Mexiko a EU.
Takový krok nahrává dalším neshodám mezi USA a zmíněnými zeměmi v rámci obchodní politiky.
Celkově byl trh velmi rozkolísaný a politická situace v Itálii a Španělsku tomu výrazně napomáhala.
Americké akciové indexy zakončily týden mírně v zeleném, ty evropské pak většinou se ztrátami okolo 1 % t/t.
Ani domácí trh se neubránil výprodejům a index PX odepsal 0,6 % t/t na 1 081 bodů.

 Společnosti na BCPP

Z domácích informací jsme sledovali například prohlášení představenstva Unipetrolu, že nenavrhne vyplatit dividendu ze zisku minulého roku.
Připomínáme, že polská společnost PKN Orlen ovládla v Unipetrolu 94 % všech akcií, plánuje vytěsnit zbylé akcionáře a stáhnout titul z burzy.
V našich projekcích jsme výplatu dividendy nečekali. Titul zakončil týden na 374,5 Kč (-0,3 % t/t).

 Finanční ředitel ČEZu Martin Novák uplatnil 100 tis. ks opcí na akcie.
Následně 95 655 ks akcií prodal. Akcie i přes tuto negativní zprávu zakončila páteční seanci na 557,5 Kč (+0,45 % t/t).

 Hned tři tituly se v průběhu minulého týdne začaly obchodovat bez nároku na dividendu (VIG, Erste, O2 CR). Pomineme-li tento technický faktor, tak největší pokles stále zaznamenaly akcie VIG (-6,15 % celkem, -2,7 % po očištění o dividendu). Důvodem je nervozita v evropském finančním sektoru.
Naopak nejvíce rostoucí akcií byla bez jakýchkoliv fundamentálních zpráv Komerční banka (+1,3 % na 907 Kč), která na rozdíl od VIG na vývoj v zahraničí většinou příliš nereaguje.

 Výhled na příští týden

V příštím týdnu se investoři zaměří stále na politiku v Itálii a Španělsku a na setkání G7 v Kanadě.
Situace v obou zmíněných jihoevropských zemích by se mohla postupně uklidnit, setkání G7 ke konci týdne by pak mohlo přinést informace ohledně další obchodní politiky USA (dovozní cla na hliník a ocel). Očekáváme, že zmírnění politického napětí by mohlo přinést pozitivní náladu.

 Z makroekonomického výhledu se v USA zaměříme na pondělní podnikové objednávky (oček. -0,5 po +1,6 % m/m) a úterní ISM služeb (oček. 57,8 po 56,8 bodech). V Číně pak budeme sledovat páteční data o exportech (oček. 11,1 po 12,7 % m/m) a importech (oček. 19,6 po 21,5 % m/m). V Německu budou ve čtvrtek zveřejněny podnikové objednávky (oček. 0,8 po -0,9 % m/m) a v pátek průmyslová produkce (oček. 0,3 po 1,0 % m/m). 


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services