Bank of America očekává, že ČNB zvedne sazby na 1 % v srpnu

Analytici Bank of America očekávají, že bankovní rada ČNB zvedne sazby na 1 % v srpnu.
Důvodem by měl být slabší kurz, zmiňují však také jednorázové nabídkové faktory v podobě ceny ropy.


 Zdroj: ČNB


BoA očekává růst sazeb v srpnu


Analytici Bank of America očekávají, že Česká národní banka pistoupí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů na srpnovém zasedání bankovní rady.
Analytici Gabriele Foa a Mai Doan ve své zprávě píší, že čekají rychlejší růst úrokových sazeb oproti prognóze ČNB z titulu slabšího než očekávaného vývoje kurzu koruny a kvůli současnému solidnímu vývoji inflace.


Důvodem má být kurz, avšak také ropa


Analytici upozorňují, že vývoj ceny ropy a potravin pomohly dostat dubnovou inflaci blíže k cíli, když meziročně index spotřebitelských cen vzrostl o 1,9 %.
Zaměstnanci Bank of America očekávají, že další růst ceny ropy v květnu navíc spojený s depreciací koruny vytlačí inflaci mírně nad 2% inflační cíl ČNB, což pro centrální banku podle nich ulehčí přistoupit k rychlejšímu zvýšení sazeb, než se čekalo.
Analytici americké banky tak ve svém reportu zcela ignorují fakt, že centrální banka by na jednorázové výkyvy na nabídkové straně reagovat vůbec neměla a výjimkovat je, když několikrát zmiňují jako faktor v rozhodování bankovní rady také ceny ropy. 


Rostoucí očekávání dřívějšího růstu sazeb


V posledních dnech se stupňují komentáře členů bankovní rady o tom, že slabší vývoj kurzu koruny může ze strany ČNB umožnit rychlejší zvyšování úrokových sazeb.
Několikrát v tomto duchu v posledních dnech hovořil i guvernér Jiří Rusnok, včera ho doplnil také např.
Marek Mora.
V rozhovoru pro týdeník Ekonom se pro rychlejší zvedání sazeb přihlásil i Mojmír Hampl, u kterého se však jedná již o dlouhodobější postoj.
V duchu očekávání růstu sazeb dříve oproti prognóze ČNB se vyjadřují také mnozí analytici domácích bank.


 


Zdroj: Bloomberg


 


František Mašek, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services