ČR - Inflace v květnu zrychlila více než se čekalo

Zprávy z finančních trhů, 11. 6. 2018 10:26

Inflace – květen

Inflace v květnu zrychlila na 2,2 % r/r (1,9 % v dubnu), což bylo více, než se čekalo (2,0 %). Vůči dubnu spotřebitelské ceny v průměru vzrostly o 0,5 % m/m. Za zrychlením inflace stály v květnu hlavně dvě položky – ceny potravin (+1,0 % m/m) a ceny pohonných hmot (4,2 % m/m). V květnu rostly hlavně ceny ovoce a zeleniny a meziroční růst cen potravin začal po půlroce opět zrychlovat (2,5 % r/r; v dubnu 1,8 %). Celkově potraviny zvýšily inflaci v květnu o jednu desetinku.
Další dvě desetinky k inflaci přidaly ceny pohonných hmot, které zvyšuje jak vysoká cena ropy na světových trzích, tak výrazné oslabení koruny k dolaru v dubnu a květnu.
V souhrnu se ceny benzínu i nafty dostaly na 3letá maxima.

Celkově se inflační obrázek příliš nemění, letos pozvolna zrychluje jádrová inflace (bez volatilních položek jako potraviny a energie), ale vzhledem k dynamickému vývoji ekonomiky (např. růst mezd) je inflační vývoj stále relativně klidný.
Očekáváme, že ve zbytku roku by celková inflace měla kolísat kolem úrovně 2 %, výkyvy budou přinášet hlavně ceny potravin a pohonných hmot.
Z ČNB začínají přicházet hlasy o přehřívání ekonomiky a to i vzhledem k pomalejšímu posilování koruny.
Pokud ECB začne již letos utahovat svoji politiku, může další zvýšení sazeb ČNB přijít dříve (srpen) než na konci roku, jak jsme očekávali dosud.

Koruna v reakci na výsledky inflace posílila o 12 haléřů na 25,63 CZK/EUR.


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services