Týdenní komentář

Dění na světovém trhu

V uplynulém týdnu dominovaly akciím zprávy z Evropy.
V úterý a ve středu získala dle očekávání důvěru parlamentu nová italská vláda, avšak dodatečné uklidnění pro trhy tato událost již nepřinesla.
Opět jsme pozorovali růst výnosů na státních dluhopisech, který může pramenit z nejistoty, jaké kroky vláda podnikne.
Podstatné byly rovněž výroky některých představitelů ECB, podle nichž může banka na příštím zasedání 14.6. (viz níže) rozhodnout o ukončení nákupů aktiv.
To by znamenalo utažení měnových podmínek, což nyní vedlo k posílení eura a mírnému poklesu evropských akcií.
Za celý týden odepsal evropský index Eurostoxx 600 -0,51 %.
Naopak americké trhy pokračovaly v růstu.
S&P 500 přidalo cca 1 % t/t, technologický index NASDAQ (+0,83 % t/t) se uprostřed týdne dostal na nová historická maxima.

 

Společnosti na BCPP

Obchodní týden skončil bez podstatnějších kurzotvorných zpráv.
Za zmínku stojí, že pondělní valná hromada O2 CR podle očekávání schválila dividendu 21 Kč.
Připomínáme, že akcie O2 CR se obchodují bez nároku na tuto dividendu od 1.6. 2018.
Akcie Fortuny se v pátek naposledy obchodovaly na pražské burze.
Zároveň budou staženy také z burzy ve Varšavě.
Očekáváme, že v relativně krátké době dojde k vytěsnění minoritních akcionářů.

 

Hlavní pražský index PX mírně za týden ztratil (-0,34 %, 1 077,37 b.), což je v souladu s vývojem některých sousedních burz (rakouský ATX -0,78 %). Nejvíce potěšily investory akcie společnosti Kofola, které přidaly pěkných +2,98 % a zakončily týden na 380 Kč.
Naopak největším opozdilcem byl Stock (-3,16 %, 70,6 Kč).

 

Ani v nadcházejícím týdnu není kalendář plný a na programu nejsou podstatné korporátní události. Ve středu 13. června se obchodují akcie ČEZu naposledy s právem účasti na valné hromadě (22. června). A zmíníme ještě valnou hromadu Pegasu, která se koná příští pátek (15. června). Dividenda navržena nebyla, projednávat se budou standardní body a přejmenování společnosti z Pegas Nonwovens na PFNonwovens.

 

Výhled na příští týden

Investoři budou v nadcházejícím týdnu opět sledovat vývoj obchodních sporů mezi USA a jejich partnery.
Platformou k tomu se stane summit G7 o víkendu, před nímž již Donald Trump opět nešetřil kritikou na Evropskou unii a Kanadu.
Pokud by summit prohloubil obchodní spory, mohl by vést k očekávání dalších amerických cel a negativně dopadnout především na akcie.
V úterý se rovněž uskuteční dlouho očekávané setkání mezi D.
Trumpem a severokorejským diktátorem Kim Čong-Unem. Pokud by Severní Korea přistoupila na denuklearizaci a USA na zrušení sankcí, mohlo by to přinést snížení rizikové přirážky na některých trzích.
Týden ale bude patřit hlavním centrálním bankám. Ve středu představí výsledky svého zasedání americký Fed. U něj trh čeká letos druhé zvýšení úrokových sazeb, a to na 1,75 – 2 %.
Více se ale bude sledovat, zda je Fed ochoten letos zvýšit sazby celkem třikrát, jak trh donedávna očekával, nebo jej růst ekonomiky a inflace přimějí přidat ještě jedno zvýšení.
Ještě sledovanější může být zasedání Evropské centrální banky (ECB) ve čtvrtek.
Pokud by ECB oznámila, že rozhodla o ukončení programu nákupů aktiv ještě letos, pravděpodobně by posílilo euro a oslabily dluhopisy a akcie.
Finanční trhy budou podle nás na zasedání ECB citlivější než dříve vzhledem k situaci v Itálii. Celkově máme na příští týden neutrální výhled, avšak očekáváme vzhledem k důležitým událostem volatilitu.

 

Makroekonomická čísla se budou na začátku týdne koncentrovat spíše do Evropy.
Trh se v úterý zaměří na německý index sentimentu fin. trhů ZEW za červen (oček. 85 po 87,4 b.) a v eurozóně pak ve středu na dubnovou průmyslovou produkci (oček. -0,6 % m/m po +0,5 % v březnu). Jak jsme již zmínili výše, výsledek zasedání Fedu bude znám ve středu večer a ECB ve čtvrtek po poledni. Z USA se objeví důležitá makrodata až v druhé polovině týdne: maloobchodní tržby za květen (čtvrtek) mají přidat 0,4 % m/m (naposledy +0,3 %), průmyslová výroba za květen (pátek) má růst o 0,3 % m/m (po 0,5 %) a spotřebitelská důvěra dle univerzity v Michiganu za červen (pátek) se čeká na 98,5 b. po 98 b. v květnu.
Ve čtvrtek se budou rovněž v Číně sledovat maloobchodní tržby (oček. +9,6 % r/r po 9,4 %) a průmyslová výroba (oček. +7 % r/r, beze změny) za květen.


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services