ČR - Průmysl brzdí výroba aut, obchodní bilance směřuje letos k nižšímu přebytku

Zprávy z finančních trhů, 6. 11. 2018 10:18
Průmyslová výroba – září
Průmyslová výroba podle očekávání v září poklesla o 0,9 % r/r.
V září statistiky ovlivnily kalendářní vlivy (-1 pracovní den), sezóně očištěná průmyslová výroba vzrostla o 1,1 % m/m a meziročně byla vyšší o 2,5 % (1,9 % v srpnu). Pokud odhlédneme od jednorázových vlivů, jako jsou kalendářní vlivy a technické odstávky v chemickém průmyslu (-15 % r/r), důležitým faktorem je znatelné ochlazení aktivity v automobilového průmyslu (-1 % r/r v září; -6 % r/r v srpnu). Nové evropské emisní podmínky pro auta výrazně zasáhly prodeje nových aut (-10 % r/r v září v ČR), což se pak odráží v ochlazení celého automobilového průmyslu, který je klíčovým prvkem domácího strojírenství.
Nové zakázky v průmyslu v září klesly o necelé 1 %, a to hlavně kvůli propadu nových zakázek u výroby aut (-6 % r/r). Zatím není jasné, zda jde o přechodný výkyv, nebo začátek hlubšího problému.
Za celý 3Q průmyslová výroba vzrostla o 0,8 % q/q a meziročně byla vyšší o 3,3 %, tj. průmysl byl jedním z důležitých faktorů růstu ve 3Q.
Za celý letošní rok očekáváme růst průmyslu kolem 3 % (vloni 6,4 %).
 
Obchodní bilance – září
Obchodní bilance v září podle očekávání skončila v přebytku 13,7 mld. korun (19 mld. v září 2017). Statistiky ovlivnily kalendářní vlivy (-1 pracovní den), ale i tak je patrné, že vývoj vývozu (+2 % r/r) je poslední měsíce utlumen a trvale zaostává za tempem dovozu.
Na dovozní straně se projevuje dovoz dražší ropy a zemního plynu, meziročně se schodek v obchodu s energiemi prohloubil o 2,5 mld. korun.
Na vývozní straně je zklamáním hlavně vývoz aut (-4 % r/r), který klesl 7x za posledních 9 měsíců.
Z hlediska regionů zpomalují vývozy hlavně do eurozóny (+1 % r/r), v září opět klesly vývozy do Německa (-3 % r/r). Naopak opakovaně se daří českým vývozům do Ruska (+21 % r/r).
Za období leden-září obchodní bilance vykázala přebytek 112 mld. korun (vloni 147 mld.). Pro letošní rok čekáme přebytek bilance kolem 120 mld. korun, tj. 2,3 % HDP (vloni 163 mld.).

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services