Týdenní komentář

Zprávy z finančních trhů, 23. 11. 2018 17:19

Dění na světovém trhu

Akciové trhy procházely další týden v řadě vlnou výprodejů, které určoval vývoj amerických akciových trhů, kde propad táhly hlavně technologické akcie.
V USA byl obchodní týden kratší, když ve čtvrtek zůstaly finanční trhy uzavřené (Den díkuvzdání) a v pátek bylo jen zkrácené obchodování.
Nervozitu pro evropské akcie přinášelo i vyjednávání o Brexitu, které má být o víkendu uzavřeno podpisem konečné dohody na summitu EU.
Pod velkým prodejním tlakem zůstává cena ropy, která v tomto týdnu propadla o 12 % a cena ropy Brent se poprvé od loňského října propadla pod hranci 60 dolarů.

 

Americké i evropské akciové indexy zaznamenaly za celý týden ztráty kolem 2-3 % t/t.
Domácí PX index v pátek uzavřel na 1066 bodech (-1,4 % t/t).

 

Společnosti na BCPP

V Praze pokračovala výsledková sezóna, když svá čísla za 3Q představilo O2 CR.
Tržby vzrostly meziročně o 2 % na 9,6 mld. Kč, k čemuž přispěl solidní růst na Slovensku.
Zásluhou úspor na nákladové straně pak provozní zisk vzrostl ještě výrazněji (+9 % r/r na 2,96 mld. Kč). Celkově hodnotíme zveřejněná čísla jako silná s pozitivním překvapením především na provozním zisku.
Investoři na zveřejněné výsledky nereagovali, jelikož obchodování je nyní ovlivněno vyřazením z indexů MSCI, ke kterému dojde na konci příštího týdne.
Nicméně akcie nakonec zakončila týden jako jedna z mála v zelených číslech (+0,44 % na 226 Kč).

 

Agentura Moody’s zvýšila rating tří největších českých bank (Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka) o jeden stupeň na “A1”.
Výhled pak změnila z “pozitivní” na “stabilní“.
Agentura dále potvrdila stávající hodnocení u Monety a Raiffeisenbank, u kterých zvýšila výhled ratingu ze “stabilní” na “pozitivní”.
Důvodem ke změnám je především zlepšení makroekonomického výhledu pro Českou republiku.
I přes tuto pozitivní zprávu akcie bank následovaly globální sentiment a zakončily níže.
Komerční banka odepsala 1,65 %, Moneta 0,25 % a Erste Group, která je nejvíce citlivá na dění v zahraničí, dokonce 3,16 % na 900,2 Kč, což byl největší pokles ze všech titulů na pražské burze.

 

Naopak nejvýraznější růst zaznamenaly bez jakýchkoliv zpráv akcie TMR (+1,36 % na 745 Kč). Titul dlouhodobě trpí nízkou likviditou a s tím spojenou zvýšenou volatilitou akcií.

 

V nadcházejícím týdnu (středa) představí čísla za 3Q pojišťovna VIG.
Hlavní trendy by měly být stejné jako v první polovině roku.
Očekáváme meziroční růst předepsaného pojistného o 3 % na 2,25 mld. EUR.
Na úrovni zisku před zdaněním by pak měl být výsledek 112 mil. EUR (+1 % r/r). Tato čísla by byla v souladu s celoročním výhledem managementu, který počítá se ziskem před zdaněním v rozmezí 450 – 470 mil. EUR.
Neočekáváme, že by nadcházející výsledky byly výraznějším impulzem pro cenu akcií.

 

Ke konci pátečního obchodování (30.11.) dojde k převážení indexu MSCI Czech Republic Indexes.
Hlavní změnou bude vyřazení společnosti O2 CR z indexu kvůli poklesu podílu volně obchodovaných akcií (free-floatu). Přestože je tato skutečnost již známa od minulého týdne, úprava portfolií může vyvrcholit právě 30.11.
Očekáváme především zvýšené objemy obchodování.
Vzhledem k tomu, že se sníží i celková váha České republiky v indexu, klesne váha mírně i společnostem ČEZ, KB a Moneta Money Bank.

 

Příští týden se bude na pražské burze rovněž konat další „Start den“ (úterý 27.11.), kdy se o přízeň investorů bude ucházet firma AtomTrace.
Společnost v IPO nabízí 20% podíl za 25-35 mil. Kč.
AtomTrace vyrábí laserové spektroskopy.

 

Výhled na příští týden

Finančním trhům určí příští týden směr nejprve výsledek jednání o Brexitu.
Pokud o tomto víkendu všechny členské státy EU odsouhlasí připravenou dohodu se Spojeným královstvím, na evropských trzích můžeme čekat spíše mírně pozitivní odezvu.
Tento výsledek je totiž očekávaný, a je tedy již částečně zaceněn.
V opačném případě by trhy pravděpodobně reagovaly výrazně negativně.
S postupem týdne se bude pozornost přesouvat k setkání lídrů tzv.
G20 v Argentině, které proběhne v pátek a sobotu.
Z pohledu investorů bude zásadní setkání mezi prezidenty USA a Číny Donaldem Trumpem a Si Ťin-pchingem, kteří by měli projednat problematiku cel. V současnosti uvalují USA na Čínu 10% cla na vybrané zboží a hrozí zvýšením této úrovně na 25 % od příštího roku, pokud nedojde k dohodě.
Nedávné informace však naznačovaly, že mezi USA a Čínou nedochází k žádnému posunu.
Pokud by ani toto vrcholné setkání nepřineslo pokrok, reakce akciových trhů může být negativní.
Třetím tématem pro trhy může být pokračující propad cen ropy, kdy se cena ropy Brent propadla již na roční minimum. To přirozeně zatěžuje akcie celého sektoru těžařů.
Celkově proto máme na příští týden opatrný výhled.

 

Z makroekonomického pohledu začne týden německým indexem podnikatelského prostředí IFO za listopad (oček. 102,3 b. po 102,8). V úterý budeme sledovat spotřebitelskou důvěru v USA (oček. 135,7 b. po 137,9), ve středu zpřesněné americké HDP za 3. kvartál (oček. anual. +3,6 %) a o den později osobní výdaje v USA (oček. +0,4 % m/m). Nejsledovanější budou páteční čísla z Číny, která přinesou index nákupních manažerů v průmyslu za listopad (oček. 50,2 b., beze změny). Týden uzavře chicagský index nákupních manažerů v USA za listopad (oček. 58,5 b. po 58,4).


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services