Daně a výroční statistická zpráva české justice za rok 2020

Ministerstvo spravedlnosti nedávno vydalo výroční statistickou zprávu českého soudnictví za rok 2020 (dostupná ZDE).

Daňové spory spadají do správní agendy krajských soudů. V průměru si poplatník na verdikt krajského soudu v této oblasti počká téměř rok a půl (525 dní). Velmi však záleží, který krajský soud je k projednávání žaloby příslušný – k tradičně velmi zatížené Praze (699 dní) se přibližují také Brno (570 dní) a Ústí nad Labem (566 dní). Naopak nejrychleji zvládají případy vyřešit v Českých Budějovicích (215 dní) a Ostravě (233 dní).

V posledních letech se u krajských soudů projevoval stoupající trend délky soudního přezkumu ve správních věcech. V roce 2020 došlo k mírnému zlepšení díky menšímu nápadu nových věcí. Krajské soudy zaznamenaly více věcí vyřízených než nově napadlých. Zároveň dochází k postupnému posilování personálního obsazení správních úseků krajských soudů, což by mělo mít pozitivní dopad na délku vyřízení věcí.

Také Nejvyšší správní soud, jako druhá soudní instance v daňových věcech, se dlouhodobě potýká s rostoucím nápadem kasačních stížností. S tím souvisí postupné prodlužování délky řízení o kasační stížnosti, která se v daňových věcech dle naší zkušenosti dlouhodobě pohybuje okolo jednoho roku (v některých případech se blíží ke dvěma letům). Také v případě NSS se nápad nových věcí v roce 2020 mírně snížil. V dalších letech by mohl Nejvyššímu správnímu soudu odlehčit institut tzv. nepřijatelnosti kasační stížnosti rozšířený novelou účinnou od 1. dubna 2021, i když v daňových sporech je jeho dopad relativně omezený – týká se obecně případů, kdy v prvním stupni rozhoduje samosoudce a věc svým významem podstatně nepřesahuje vlastní zájem stěžovatele. V daňových věcech soud zpravidla rozhoduje v senátu, nikoliv samosoudcem.

V případě dotazů se neváhejte obrátit na autory článku nebo svého oblíbeného daňového poradce.

Autoři:

Radek Matuštík

Jakub Tměj


Zdroj:    EY
Partners Financial Services