Lhůta pro podání žádosti o vrácení DPH z jiných členských států se blíží

Upozorňujeme plátce DPH, že se blíží lhůta pro podání žádosti o vrácení DPH zaplacené v jiných členských státech EU. Žádost je nutné podat do 30. září a tuto lhůtu není možné prodloužit.

Po uplynutí lhůty nárok na vracení DPH zaniká. Pokud Vaše firma nakoupila plnění s místem plnění v jiných členských státech, na která byla uplatněna tamní DPH (např. ubytování, pohonné hmoty, jiné cestovní výlohy atd.), je nevyšší čas začít žádost připravovat. V případě, že žádáte o vrácení daně poprvé, je nutné si ponechat také časovou rezervu pro žádost o přístup k aplikaci pro vracení DPH, jejíž vyřízení může Finanční správě trvat až 15 dnů.

Po podání žádosti o vrácení DPH v EU se často stává, že tamní správce daně začne oprávněnost nároku na vrácení DPH prověřovat, a proto požaduje další dokumenty nebo vysvětlení.

Naši odborníci mají s těmito postupy bohaté zkušenosti a rádi Vám pomůžou s následnou komunikací se správcem daně a úspěšným vyřízením žádosti. Pro více informací kontaktujte autory článku nebo EY daňový tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Jevgenija Bajzíková

Hana Baierl Slavíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services