Jak to vypadá s českou digitální daní

O vývoji vládní iniciativy zavést novou daň z digitálních služeb jsme vás již několikrát informovali – například ZDE, ZDE či ZDE.

Po dlouhé pauze prošel návrh zákona druhým čtením v poslanecké sněmovně a vše nasvědčovalo tomu, že schválení ve třetím čtení se blíží.

K projednání tohoto zákona však dosud nedošlo a vzhledem k plánovaným prázdninám Poslanecké sněmovny se zdálo, že ke schválení zákona již před říjnovými volbami nejspíše nedojde (blíže ZDE).

V nedávném rozhovoru pro tisk nicméně ministryně financí Alena Schillerová naznačuje, že schválení do voleb ještě nepovažuje za prohrané – konkrétně poznamenala: „Návrh ministerstva financí byl schválen vládou v listopadu roku 2019 a jeho další legislativní vývoj je od té doby v rukou parlamentu. Mrzí mě, že i když návrhu ministerstva financí deklarovala podporu ústavní většina zákonodárců, menšině poslanců se prostřednictvím obstrukcí podařilo jeho přijetí zatím zabránit. Budu ale dělat vše pro to, aby se legislativní proces podařilo do konce volebního období zdárně dokončit. Už jsem se obrátila na vedení Sněmovny s žádostí o zařazení tohoto bodu na některou z nejbližších mimořádných schůzí.“ (blíže ZDE)

Tak se nechme překvapit. Vývoj této iniciativy budeme nadále monitorovat.

V případě dotazů kontaktujte autory článku nebo EY daňový tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Radek Matuštík

Jakub Tměj


Zdroj:    EY
Partners Financial Services