Služby související se správou fondů kolektivního investování a DPH

Soudní dvůr Evropské Unie („SDEU“) vydal rozsudek ve spojených věcech K (C-58/20) a DBKAG (C-59/20), který řeší otázku, zda lze od DPH osvobodit různé služby související se správou investičních fondů poskytnuté třetími stranami správcům těchto fondů.

V uvedeném případě se SDEU zabýval konkrétně službami, které spočívaly ve výpočtu hodnot relevantních pro účely zdanění příjmu podílníků fondu a v poskytnutí licence ke specificky přizpůsobenému softwaru sloužícímu k provádění výpočtů nezbytných pro správu rizik a měření výkonosti fondu. Tyto služby byly správcům fondů poskytovány třetími stranami.

Do působnosti osvobození správy fondů od DPH spadá dle Směrnice kromě správy investic mimo jiné také administrativní činnost s touto správou spojená. Podmínkou osvobození je, že je tato činnost dostatečně specifická a podstatná pro správu daného fondu.

SDEU se v daném případě přiklonil k závěru, že výše uvedené služby mohou spadat do působnosti osvobození od DPH, jelikož zřejmě splňují podmínku specifičnosti a podstatnosti a jsou poskytovány výlučně pro účely daných fondů.

To, že jsou služby zcela, nebo pouze z části poskytnuty třetí osobou správci fondu, dle SDEU nebrání osvobození od DPH.

Český zákon o DPH podobně jako Směrnice uvádí, že osvobození od DPH se v tomto případě týká nejen obhospodařování, ale také administrace investičního fondu.

Pro další informace nebo ověření, zda se osvobození od DPH vztahuje i na Váš případ, prosím kontaktujte svůj klientský tým nebo autory článku.

Autoři:

Radek Matuštík

Nikola Kratochvílová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services