Příjmy získané prostřednictvím Airbnb

Městský soud v Praze rozhodoval ve věci zařazení příjmů z ubytovací platformy Airbnb podle zákona o daních z příjmů. Spornou otázkou bylo, zda tyto příjmy představují příjmy ze samostatné činnosti podle § 7 ZDP, nebo příjmy z nájmu podle § 9 ZDP.

Daňový subjekt v daňovém řízení tvrdil, že poskytuje nájem bytových prostor, a tedy že příjmy by měly být zařazeny pod § 9 ZDP. Jako podpůrný argument uvedl, že se jedná o holý nájem bez jakýchkoliv dalších služeb, což se však podle názoru finanční správy nepodařilo dostatečně prokázat. 

Finanční úřad vycházel při posuzování situace nejen ze skutečnosti, že byly prostory pronajímané přes portál Airbnb, ale vzal v úvahu i to, že se jednalo o soustavnou činnost (platby na účet žalobkyně přicházely v průběhu řady měsíců v průměru jednou za dva dny). Z platformy Airbnb je pak podle správce daně dále možné vyčíst, že v podmínkách jsou uvedeny další služby, které musí pronajímatel poskytnout (mýdlo, ručníky, čisté povlečení apod.), a tedy že se jedná o ubytovací služby.

Městský soud se přiklonil na stranu správce daně a žalobu zamítl. Dovodil, že se jedná o ubytovací služby, přičemž související příjem podléhá zdanění jako příjem ze samostatné činnosti dle § 7 ZDP. Rádi bychom upozornili, že v takovém případě je třeba sledovat i případné další související povinnosti, jako např. povinnost vlastnit živnostenské oprávnění, registrovat se k sociálnímu a zdravotnímu pojištění a plnit povinnosti v oblasti DPH.

Proti rozsudku je možné podat kasační stížnost – vývoj pro Vás budeme nadále monitorovat.

S případnými dotazy či komentáři kontaktujte autory článku nebo svůj EY klientský tým.

Autoři:

Adam Linek

Jaroslav Hušbauer


Zdroj:    EY
Partners Financial Services