Nedávné rozsudky Nejvyššího správního soudu ke lhůtě pro stanovení daně

Nejvyšší správní soud („NSS“) vydal v nedávně době několik rozhodnutí týkajících se pravidel stanovení lhůty pro stanovení daně (tzv. prekluzivní lhůta). O počítání lhůty v situaci, kdy se původně vyměřená ztráta změnila na daňovou povinnost, jsme vás informovali ZDE. V tomto článku vás seznámíme s dalšími dvěma zajímavými případy.

V prvním případě (rozsudek NSS ze dne 29. července 2021, č. j. 9 Afs 168/2019 – 38) se soud vyjádřil k počítání prekluzivní lhůty po zahájení daňové kontroly. Dle daňového řádu (DŘ) v takové situaci běží prekluzivní lhůta znovu ode dne, kdy byl tento úkon učiněn. NSS vyjasnil, že na danou situaci nedopadají pravidla § 33 DŘ, podle kterých mj. (i) začíná lhůta běžet dnem následujícím po dni, kdy nastala rozhodná skutečnost a (ii) připadne-li konec lhůty na víkend či svátek, posouvá se poslední den lhůty na nejblíže následující pracovní den. Prekluzivní lhůta tedy začíná běžet již dnem zahájení daňové kontroly (např. 20. srpna 2021) a skončí dnem, který se svým číselným označením s tímto dnem shoduje (tj. 20. srpna 2024).

Druhý případ (rozsudek NSS ze dne 9. srpna 2021, č. j. 4 Afs 30/2021 – 21) se týkal vztahu stavění prekluzivní lhůty v důsledku běžícího soudního přezkumu a maximálního limitu 10 let trvání této lhůty. Otázkou bylo, zda se 10letý limit zakotvený v DŘ uplatní bez stavění soudním přezkumem zahájeným za účinnosti DŘ i v případech, kdy prekluzivní lhůta započala běžet ještě před účinností DŘ, tj. podle zákona o správě daní a poplatků. Krajský soud v dané věci vyložil dřívější judikaturu NSS jako ne zcela jednoznačnou a přiklonil se k závěru, že soudní přezkum nemá na běh 10letého limitu vliv. Naproti tomu čtvrtý senát NSS došel k opačnému závěru, přičemž ani nepovažoval za nutné věc předkládat rozšířenému senátu.

V případě dotazů se neváhejte obrátit na autory článku nebo svého oblíbeného daňového poradce.

Autoři:

Radek Matuštík

Jakub Tměj


Zdroj:    EY
Partners Financial Services