Daň z plastů: Quo vadis, EU?

Jak jsme Vás informovali ZDE, Evropská unie zavedla daň z plastů s cílem snížit objem odpadu v důsledku použití nerecyklovatelných plastů. Minulý týden se uskutečnil další webinář EY zaměřený na tuto daň a na státy, které se ji chystají přenést na firmy či jednotlivce. Aktuální téma je to především ve Španělsku, Itálii a Velké Británii.

Španělsko prodloužilo lhůty pro předložení pozměňovacích návrhů zákona až do poloviny září 2021. Daň by měla nabýt platnosti tři měsíce po schválení zákona, avšak proveditelnost od ledna 2022 je sporná. Podléhat zdanění ve Španělsku by měla výroba, intrakomunitární pořízení (včetně vlastního zboží) nebo dovoz plastů (obalů).

V Itálii se momentálně se zavedením počítá od 1. ledna 2022. Oproti Španělsku se mezi zdanitelná plnění řadí i prodej zboží na dálku zákazníkům v Itálii.

Velká Británie, ač již není členem EU, zavede daň od 1. dubna 2022. Osobou povinnou k dani bude pravděpodobně příjemce plnění (povinnost se však může přenést na jinou osobu, která má zboží pod kontrolou). Zdanění by měla podléhat výroba a dovoz.

Ve fázi plánované implementace návrhu zákona je současně i Polsko. Další státy, které plánují implementaci, jsou Belgie, Francie nebo Švédsko. O tématu se již diskutuje také v Německu, Maďarsku a Nizozemsku.

Tuto oblast pečlivě sledujeme, jelikož okruh subjektů, kterých se nová daň z plastů bude týkat, může být opravdu široký.

V případě otázek prosím kontaktujte autory článku nebo svého oblíbeného daňového poradce.

Autoři:

Jakub Kašuba

Lenka Doležalová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services