Rozsudek NSS k prokazování přepravy do jiného členského státu EU

Dokazování přepravy zboží při dodání do jiného členského státu EU je předmětem častých sporů se správcem daně, zejména pokud dopravu zajišťuje odběratel. Nový rozsudek Nejvyššího správního soudu („NSS“) nyní přináší užitečné informace, jak se s tímto úkolem vypořádat. Předem upozorňujeme, že pro velké množství dodavatelů se nebude jednat o lehké čtení.

NSS v případě 10 Afs 92/2021 - 67  konstatoval, že prodejce aut nebyl schopen prokázat přepravu aut z České republiky na Slovensko, protože měl k dispozici pouze neúplná prohlášení pořizovatele, případně nekompletní (nedostatečně vyplněné) doklady CMR.

Prohlášení pořizovatele má dle NSS obsahovat mj. konkrétní údaje o tom, kdy, kde a kým bylo prohlášení vyhotoveno a podepsáno, a především kdy a kam bylo zboží dopraveno. Zdůraznil ovšem, že ani perfektně vyplněné prohlášení nemusí sloužit jako jediný a absolutní důkaz, pokud neodpovídá skutečnému stavu.

CMR dokumenty mají být dle NSS řádně vyplněné a podepsané, příp. orazítkované – v praxi se však nedostatky v CMR dokladech často přehlíží.

NSS se ani neztotožnil s argumentem dodavatele, že neměl možnost kvalitu dokladů ovlivnit. Dodavatel měl smluvně zavázat odběratele k poskytnutí průkazných dokladů.

Pokud uskutečňujete dodání zboží do jiného členského státu, důrazně doporučujeme revizi dostupné dokumentace, a především její kvality. S touto revizí Vám rádi pomůžeme.

V případě dotazů se obraťte na autory článku nebo na váš EY klientský tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Jakub Kašuba

Roman Annenkov


Zdroj:    EY
Partners Financial Services