Nová výše paušální daně pro rok 2022

Od začátku tohoto roku si mohly osoby samostatně výdělečně činné, které splňují stanovené podmínky, zvolit, že budou platit daň z příjmů fyzických osob v tzv. paušálním režimu (více informací ZDE).

Paušální daň obsahuje zálohu na daň, zálohu na pojistné na zdravotní pojištění a zálohu na pojistné na důchodové pojištění a státní politiku zaměstnanosti. Výrazným zjednodušením pro poplatníky v paušálním režimu je tak skutečnost, že každý měsíc odvádí pouze jednu platbu a ve stejné výši a (v případě dodržení stanovených podmínek po celé zdaňovací období) bez nutnosti podávat po konci zdaňovacího období daňové přiznání a přehledy o příjmech a výdajích.

Finanční správa nyní uveřejnila informaci o zvýšení měsíční částky paušální daně pro rok 2022 (ZDE), a to ze současných 5 469 Kč na 5 994 Kč. Ke zvýšení částky dochází z toho důvodu, že částky minimálního pojistného na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení jsou vázány na výši průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství, která je každoročně aktualizována.

Noví zájemci o vstup do paušálního režimu od roku 2022 musí podat příslušné oznámení do 10. ledna 2022.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo EY poradenský tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Ondřej Polívka

Dana Provázková

 

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services