Porovnání počtů oznámení a nejčastějších charakteristických znaků DAC6

Na několika webinářích jsme Vám představovali některá z mnoha úskalí nové oznamovací povinnosti známé pod zkratkou DAC6 (povinná automatická výměna informací v oblasti daní ve vztahu k vybraným přeshraničním uspořádáním). Směrnice EU stanovila rámec fungování a jednotlivé státy EU implementovaly směrnici do svých lokálních předpisů, a to vesměs v souladu s touto směrnicí (s výjimkou Polska a Portugalska, které pravidla významně zpřísnily). V České republice byl termín prvních oznámení stanoven na konec ledna 2021 stejně jako ve většině států (opět s několika výjimkami, např. Německo, Polsko, kde začalo oznamování dříve). Od prvního termínu oznámení v ČR uběhlo již tři čtvrtě roku, a proto si myslíme, že nastal čas podívat se na relevantní data.

Podle informací české finanční správy bylo v České republice podáno 141 oznámení (k 21. říjnu 2021). Pro porovnání bylo v Polsku podáno 16,5 tisíc oznámení, nejvíce v rámci EU – zřejmě kvůli širokému záběru oznamovací povinnosti a vzniku oznamovací povinnosti od 1. ledna 2019. Např. v Německu bylo od srpna 2020 podáno 12,5 tisíc oznámení a v Nizozemí (od ledna 2021) přes 5 tisíc.[1]

Daleko zajímavější informace je, jaké charakteristické znaky se v oznámeních vyskytují nejčastěji. V rámci naší sítě byly jako nejčastěji oznamované znaky identifikovány znaky skupiny E., zejména E.2 (převod těžko ocenitelných nehmotných aktiv) a E.3. (vnitroskupinový přeshraniční převod funkcí, rizik či aktiv, pokud EBIT převodce významně klesne). V České republice je (oproti ostatním státům) poměrně vůči ostatním znakům skupiny E. stejně zastoupen i znak E.1 (využití jednostranných pravidel bezpečného přístavu), pravděpodobně kvůli výjimce uvedené v § 23 odst. 7 zákona o daních z příjmů.

Kromě znaků týkajících se převodních cen je často v rámci EU oznamován charakteristický znak B.2 (převod na jiné typy příjmů podléhající nižšímu zdanění) a C.4 (převody aktiv s významným rozdílem v protiplnění z pohledu různých jurisdikcí). Jiné je to v České republice, kde je kromě znaků skupiny E. často oznamován charakteristický znak C.1.d. (odčitatelné platby mezi přidruženými osobami, kdy příjemce využívá výhody preferenčního daňového režimu), který podléhá testu hlavního přínosu, a zcela překvapivě rovněž znak D.1. (uspořádání, která mohou vést k narušení výměny informací o finančních účtech CRS). Naopak znaky B.2 a C.4 jsou oznamovány v České republice minimálně.

Vývoj trendů v oblasti DAC6 budeme dále sledovat. V případě dotazů se prosím obraťte na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autor:

Karel Hronek


Zdroj:    EY
Partners Financial Services