Praktické otázky k prominutí DPH při dodání elektřiny nebo plynu

Jak jsme Vás již informovali (ZDE), ministryně financí rozhodla z důvodu mimořádné události o prominutí DPH při dodání elektřiny a plynu v měsících listopad a prosinec 2021 a ze záloh přijatých v tomto období. Krátce nato byla zveřejněna poněkud stručná Informace GFŘ k promíjení DPH (ZDE).

Dle našich dosavadních zkušeností přináší v praxi rozhodnutí a informace GFŘ více otázek než odpovědí. Níže se snažíme odpovědět na některé z nich.

Koho se prominutí týká?

Rozhodnutí o prominutí je plošné – týká se tedy všech subjektů, nikoliv pouze domácností. Plátci DPH, kteří v předmětném období nakoupí elektřinu nebo plyn nebo zaplatí zálohu si musí pohlídat, že dodavatel neuplatní DPH. V opačném případě by dle výkladu daňové správy neměli nárok na odpočet daně.

Jakých komodit se prominutí týká?

Rozhodnutí o prominutí (ZDE) uvádí, že DPH se promíjí u dodání elektřiny nebo plynu. O jaký plyn se má jednat není blíže specifikováno.

Otázkou tak mj. zůstává, zda se prominutí vztahuje i na jiné plyny, než plyny s energetickým dosahem (např. kyslíkové bomby). Z odůvodnění prominutí je zjevné, že to nebylo záměrem.

Za jaké období je daň prominuta?

Prominutí daně se vztahuje na dodání, která se uskutečnila (typicky došlo k odečtu z měřícího zařízení) od 1. listopadu 2021 do 31. prosince 2021, nebo došlo k přijetí platby v tomto období. Není proto důležité, zda plyn či elektřina byly skutečně v tomto období také spotřebovány.

Jak je to se zálohami?

Prominutí se vztahuje na veškeré zálohy přijaté v rozhodném období. Rozhodnutí tak vybízí k doplacení dlužných záloh či k předplacení záloh na delší časový horizont. To však nemusí vést k úspoře na dani, zejména tehdy, pokud by při následném zúčtování vznikl přeplatek, který se zákazníkům vrátí.

Obecně se zálohy zdaněné různými sazbami při vypořádání přeplatku zohledňují postupně od konce (tzv. metoda LIFO).

Co s platebními kalendáři?

Platební kalendáře zůstávají mimo rozhodné období platné a v rozhodném období se považují pouze za předpis k úhradě (dle vyjádření daňové správy je tedy není nutné převystavit). Celá úhrada za rozhodné období bude představovat základ daně. Zároveň nelze u daně uvedené na platebním kalendáři za rozhodné období uplatnit nárok na odpočet daně.

Jak se prominutá DPH vykazuje?

Dodavatel vykazuje plnění na ř. 26 daňového přiznání, příp. na ř. 25, pokud se jedná o plnění v režimu přenesení daňové povinnosti. V tom případě navíc dle instrukce daňové správy příjemce vykazuje přijetí poněkud nelogicky na ř. 26 svého přiznání. V kontrolním hlášení se tato plnění nevykazují.

Doufáme, že GFŘ brzy vydá podrobnější sdělení, ve kterém potvrdí nebo vyvrátí naše předpoklady uvedené výše.

Pro další informace nebo v případě dalších otázek kontaktujte svůj klientský tým nebo autorky článku.

Autoři:

Jakub Kašuba

Nikola Kratochvílová

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services