Návrh nové výše minimální mzdy pro rok 2022

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje zvýšení minimální mzdy s účinností od 1. ledna 2022 o 2 800 Kč. Nová základní měsíční sazba minimální mzdy v roce 2022 by tak vzrostla ze současných 15 200 Kč na 18 000 Kč, což odpovídá zvýšení základní hodinové sazby minimální mzdy z 90,50 Kč na 107,10 Kč.

Minimální mzda je Zákoníkem práce definována jako nejnižší přípustná výše odměny za práci v základním pracovněprávním vztahu a její výše má dopad i na řadu dalších ukazatelů, např. stanovení úrovně zaručené mzdy, výši školkovného, kterou je možné si uplatnit jako slevu na dani z příjmů fyzických osob, platbu pojistného na zdravotní pojištění pro osoby bez zdanitelných příjmů apod.

Důvodem pro poměrně výrazné zvýšení minimální mzdy má být posílení kupní síly nízkopříjmových zaměstnanců, posílení motivace k práci a zajištění srovnatelných mzdových podmínek s okolními zeměmi, aby nedocházelo k odlivu pracovní síly.

Situaci budeme dále sledovat a informovat vás o dalším vývoji. V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo náš EY poradenský tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Adam Linek

Dana Provázková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services