Změny v právní úpravě týkající se datových schránek

Základní právní úpravu týkající se datových schránek obsahuje zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, ve znění pozdějších předpisů (“Zákon”). V současné době čeká na svou účinnost 5 novelizací Zákona, které postupně nabydou účinností v období od 1. ledna 2022 do 1. července 2023.

Relevantní změnu ve vztahu k datovým schránkám přináší novela zákona s účinností od 1. ledna 2022, která představí nový režim pro soukromé datové zprávy zasílané mezi právnickými osobami, podnikajícími fyzickými osobami a fyzickými osobami nepodnikateli. Do datových schránek fyzických osob, podnikajících fyzických osob i právnických osob bude automaticky povoleno doručování tzv. soukromých datových zpráv - datových zpráv odeslaných od jiných fyzických osob, podnikajících fyzických osob a právnických osob. Podnikající fyzické osoby a právnické osoby navíc nebudou mít možnost přijímání těchto soukromých datových zpráv vypnout. Fyzické osoby nepodnikající naopak budou oprávněny požádat o vypnutí doručování těchto soukromých datových zpráv.

Novelizace s účinností od 1. ledna 2022 rovněž rozšiřuje fikci doručení i na soukromé datové zprávy. Fikce doručení přitom doposud platila pouze pro datové zprávy doručené od orgánů veřejné moci. Nepřihlásí-li se tedy oprávněná osoba do datové schránky do 10 dnů ode dne, kdy byla zpráva dodána do datové schránky, nastane fikce doručení i u datových zpráv došlých od soukromých subjektů.

Co by mělo zůstat nadále zachováno je, že na soukromé datové zprávy nebude nahlíženo jako na úkony učiněné písemně a podepsané, jak je tomu při úkonů vůči orgánům veřejné moci učiněných prostřednictvím datových zpráv. Z toho vyplývá, že pokud se soukromou datovou zprávou zašle dokument, který má být podepsán, nedochází jeho odesláním skrze poštovní datovou zprávu automaticky k jeho podpisu.

Další velká změna ve vztahu k datovým schránkám nastane novelizací Zákona s účinností od 1. ledna 2023. Od tohoto data budou automaticky zřízeny datové schránky všem podnikajícím fyzickým osobám (které je ještě nemají dobrovolně) a dále budou zřizovány datové schránky všem fyzickým osobám, které jsou zapsané v základním registru obyvatel a jsou plně svéprávné, jakmile tato osoba poprvé použije prostředek pro elektronickou identifikaci (NIA ID) vůči tomu, kdo umožnuje prokázání totožnosti podle zákona upravujícího elektronickou identifikaci. To znamená, že od tohoto data budou automaticky zřízeny datové schránky fyzickým osobám nepodnikatelům, kteří například použijí bankovní identitu (BankID). Na tuto skutečnost musí fyzické osoby být nicméně předem upozorněny. Jakmile bude datová schránka nepodnikajícím fyzickým osobám zřízena, mohou následně požádat o znepřístupnění takto zřízené datové schránky.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo náš EY poradenský tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Vladimír Petráček

Ondřej Pajatsch


Zdroj:    EY
Partners Financial Services