MF publikovalo informaci k Panevropskému osobnímu penzijnímu produktu

Ministerstvo financí na svých webových stránkách nově publikovalo informaci k Panevropskému osobnímu penzijnímu produktu. Návrh zákona o panevropském osobním penzijním produktu a o změně souvisejících zákonů byl schválen vládou již v lednu 2021 a nyní čeká na projednání Poslaneckou sněmovnou. Důvodem pro předložení tohoto návrhu zákona je povinnost České republiky adaptovat český právní řád na Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1238 ze dne 20. června 2019 o panevropském osobním penzijním produktu, které nabude účinnosti dne 22. března 2022.

Panevropský osobní penzijní produkt, známý také pod zkratkou PEPP, bude představovat alternativu pro spoření prostředků na stáří. Bude se jednat o doplňkový osobní penzijní produkt s dobrovolnou účastí, tedy nebude vázán na systém důchodového pojištění (tzv. I. pilíř). PEPP produkty budou součástí tzv. III. pilíře a budou v České republice alternativou k penzijnímu připojištění se státním příspěvkem a doplňkovému penzijnímu spoření. Svojí povahou může být PEPP pojistný produkt, vklad nebo investiční produkt. PEPP bude moci být nabízen širokou škálou finančních institucí, např. životními pojišťovnami, bankami, investičními společnostmi nebo obchodníky s cennými papíry. České penzijní společnosti naopak tento produkt nabízet nebudou, protože jejich činnost nespadá do harmonizovaného sektoru EU, ale je regulována národní úpravou.

Pokud jde o případnou daňovou podporu PEPP, budou pro ni platit stávající pravidla pro produkty spoření na stáří, tj. zejména podmínka doby účasti alespoň pět let a výběr prostředků nejdříve při dosažení 60 let věku.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo EY poradenský tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Jana Táborská

Adam Linek


Zdroj:    EY
Partners Financial Services