Lhůta pro dodatečné přiznání na nižší daň míří k rozšířenému senátu NSS

Daňový řád v § 141 odst. 2 stanoví, že daňový subjekt je oprávněn podat dodatečné daňové přiznání na daň nižší. Má tak učinit ve lhůtě uvedené v odst. 1 stejného ustanovení.

Zmíněný odst. 1 upravuje povinnost podat dodatečné daňové přiznání na daň vyšší a zmiňuje lhůty dvě - (i) do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém zjistil důvod pro podání dodatečného přiznání (tzv. subjektivní lhůta) a (ii) povinnost přiznání podat trvá, dokud běží lhůta pro stanovení daně (tzv. objektivní lhůta).

Je sporné, zda se v případě dodatečného přiznání na daň nižší uplatní pouze objektivní lhůta, nebo také lhůta subjektivní. Pokud by bylo nutné aplikovat subjektivní lhůtu, není zřejmé, jaký následek přinese její případné nedodržení.

Nejvyšší správní soud[1] v minulosti rozhodl, že se v dané situaci subjektivní lhůta uplatní a jejím marným uplynutím dojde k zániku práva přiznání na daň nižší podat. Informovali jsme vás například ZDE.

Proti tomuto závěru se nyní vymezil druhý senát NSS[2]. Dle jeho názoru jediným časovým omezením práva podat dodatečné daňové přiznání na daň nižší je objektivní lhůta spojená se lhůtou pro stanovení daně.

Svůj závěr druhý senát NSS opírá zejména o závěr ustanovení § 144 odst. 2 daňového řádu. To upravuje určení dne doručení dodatečného platebního výměru vydaného na základě opožděně podaného dodatečného daňového přiznání a nijak nerozlišuje, zda se jedná o dodatečné přiznání na daň vyšší nebo nižší. Opožděnost přitom v takovém případě logicky nemůže být spojována s objektivní lhůtou, jelikož jejím uplynutím není možné dodatečný platební výměr vůbec vydat.

Dle druhého senátu NSS tedy u práva podat dodatečné daňové přiznání na daň nižší subjektivní lhůta buď vůbec není, anebo je, ale její marné uplynutí neznamená zánik práva toto přiznání podat.

V zájmu sjednocení judikatury předložil druhý senát věc k rozhodnutí rozšířenému senátu NSS. Do jeho rozhodnutí je výklad stále otevřený a doporučovali bychom konzervativně počítat s původním nepříznivým výkladem. Nicméně pokud vám již subjektivní lhůta marně uplynula, je možné se o podání dodatečného přiznání pokusit a opřít se již nyní o alternativní výklad druhého senátu.

O dalším vývoji vás budeme i nadále informovat.

V případě dotazů kontaktujte autory článku nebo EY daňový tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Radek Matuštík
Jakub Tměj


Zdroj:    EY
Partners Financial Services