Nová informace GFŘ k uplatňování DPH u služeb cestovního ruchu

GFŘ vydalo aktualizovanou Informaci k uplatňování DPH u služeb cestovního ruchu („Informace“), která reflektuje legislativní úpravy zvláštního režimu pro cestovní službu vyplývající z novely zákona o DPH účinné od 1. ledna 2022.  Úplné znění Informace naleznete ZDE.

Změna metodiky výpočtu základu daně za poskytnutou cestovní službu

Poskytovatelé cestovní služby budou stanovovat základ daně individuálně pro každého zákazníka. Končí možnost stanovit základ daně souhrnně za zdaňovací období.

Nově se budou zdaňovat zálohy. Výše DPH obsažená v přijaté platbě se stanoví za pomocí koeficientu pro výpočet přirážky. Plátce se může vybrat ze dvou možností stanovení tohoto koeficientu, a to buď na základě skutečně uhrazených nákladů nebo na základě předpokládaných nákladů. Případná povinnost opravy přirážky u přijaté zálohy pak může vzniknou v závislosti na tom, zda a jak se původní smlouva ruší či mění.

Osvobození cestovní služby poskytnuté ve třetí zemi

Pokud jsou jednotlivé služby cestovního ruchu poskytovány jak v EU, tak ve třetí zemi, je plátce povinen stanovit poměr, v jakém se přirážka vztahuje ke službám poskytnutým na území EU.

V případě letecké dopravy pak bude muset plátce nově vycházet ze skutečných vzdáleností, které letadlo urazí na území EU a na území třetích zemí.

Na závěr upozorňujeme, že novelizované ustanovení o cestovní službě nedopadá jen na cestovní kanceláře, ale na všechny plátce, kteří nakupují a prodávají služby cestovního ruchu.

Rádi s Vámi prodiskutujeme praktické dopady legislativních změn.

Autoři:

Jakub Kašuba

Hana Baierl Slavíková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services