NSS k nemožnosti uplatnit daňovou ztrátu a počítání prekluzivní lhůty

Nejvyšší správní soud[1] posuzoval rozsudek Krajského soudu v Ostravě ohledně vlivu nemožnosti uplatnit daňovou ztrátu na základě „podstatné změny“ (viz § 38na ZDP) na počítání lhůty pro stanovení daně dle § 38r ZDP. O překvapivě pozitivním výkladu krajského soudu jsme Vás již dříve informovali ZDE.

NSS se opřel o svou dřívější judikaturu a rozsudek krajského soudu zrušil. Dle ustálené judikatury NSS[2] je totiž rozhodné, zda daňový subjekt má dle zákona možnost daňovou ztrátu (či její část) uplatnit – nikoliv to, zda ji skutečně uplatnil.

Samotná skutečnost, že došlo k podstatné změně ve složení osob podílejících se na kapitálu poplatníka, neznamená, že by bez dalšího byla zcela vyloučena možnost uplatnění daňové ztráty. Poplatník by i přes podstatnou změnu mohl daňovou ztrátu uplatnit při dosažení dostatečné výše tržeb ze stejné činnosti, kterou vykonával v období stanovení daňové ztráty. Splnění této podmínky je přitom čistě na poplatníkovi.

Dle NSS nemohou mít faktické okolnosti, které nastanou v průběhu prodloužené lhůty, na počítání lhůty pro stanovení daně de § 38r ZDP vliv. Obdobně tomu bude v situaci, kdy poplatník nedosáhne kladného základu daně, proti kterému by mohl ztrátu uplatnit, nebo v případě, kdy uplatní celou ztrátu hned v prvním následujícím zdaňovacím období.

Odlišná situace by pravděpodobně nastala v případě, kdy by bylo uplatnění daňové ztráty od počátku vyloučené – například pokud by se daňový poplatník v souladu s ustanovením § 34 odst. 1 ZDP svého práva na uplatnění daňové ztráty vzdal. V takovém případě by se prodloužení lhůty pro stanovení daně dle § 38r ZDP uplatnit nemělo.

Pro dokreslení situace si dovolujeme doplnit, že v předmětném řízení se celý spor odvíjel od stanovení daňové ztráty ve výši pouhých 6 854 Kč. Dle současných výkladů nemá výše stanovené ztráty na aplikaci pravidel pro počítání lhůty pro stanovení daně žádný vliv - tzn. sebemenší ztráta podstatným způsobem prodlužuje lhůtu pro stanovení daně.

V případě dotazů kontaktujte autory článku nebo EY daňový tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Radek Matuštík

Jakub Tměj


Zdroj:    EY
Partners Financial Services